Ramazan ayında oruç tutmanın bilimsel açıdan pek çok faydası vardır. Özellikle belirli bir süre aç kalmanın, mideyi rahatlattığı ve vücudu yenilediğine dair pek çok araştırma sonucuna ulaşılmıştır. Öyle ki Ramazan orucuna ek olarak aralıklı oruç adı verilen farklı uygulamalar da mevcuttur.
Peki oruç tutmanın faydaları nelerdir? Arcadium AVM olarak bu yazımızda oruç tutmanın faydalarına değiniyor olacağız. Eğer siz de orucun faydaları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.
Ek olarak oruç tutarken daha dinç olmanızı sağlayacak önerilere yer verdiğimiz Oruç Tutarken Zinde Kalabilmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
1. Yağ Yakımını Hızlandırır
Oruç tutmak bilinenin aksine yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenizi sağlayabilir. Bu doğrultuda açlık sırasında salgılanan “noradrenalin” hormonu yağ yakımını hızlandırdığı bilinir. Ancak yağ yakımını etkili hale getirmek için iftar ve sahur arasında dengeli bir beslenme programı uygulamak gerekir.
2. Kolestrolü Dengeleyebilir
Oruç tutmanın, kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürdüğünü buna karşın iyi huylu kolesterol olarak adlandırılan HDL seviyesini arttırdığı bilinir. Öte yandan oruç tutmanın kan şekerini düşürdüğü de bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla şeker hastalarının, doktor onay verdiği takdirde oruç tutması gerekir.
3. Kalp ve Damar Sağlığına Faydalıdır
Oruç tutan kişilerde kemik iliği uyarılarak kan yapımı artabilir. Bununla birlikte oruç tutarak vücudunuzun kalp, damar, kanser hastalıklarına karşı direncini de arttırabilirsiniz. Ancak iftar ve sahur vakitlerinde yediğiniz yiyeceklere de dikkat etmelisiniz. Ayrıca bu süre içerisinde yeterli miktarda su içmeli, protein ve lif açısından zengin gıdalar tüketmelisiniz.
4. Hücreleri Yenileyicidir
Oruç süresince vücut aç kaldığı için hücreler çözülür. Bu çözülmeyle eş zamanlı olarak büyüme hormonu salgılanır. Vücut, yeni hücreler üretirken yaşlı hücreleri de parçalayarak proteine dönüştürür. Böylece hücre yenilenmesi süreci başlamış olur. Otofaji olarak da bilinen bu sürecin, insan sağlığı için oldukça faydalı olduğu söyleniyor.
5. Detoks Etkisi Yapar
Oruç tutmak, belirli bir süre aç kalmayı gerektirdiğinden ötürü vücuda detoks etkisi yapar. Özellikle vücudu, toksik maddelerden ve parazitlerden arındırmaya yardımcı olur. Dolayısıyla Ramazan ayında oruç tutarak vücudun dinlenmesini sağlayabilir ve detoks etki yapabilirsiniz. Fakat iftardan sonra günlük su ihtiyacınızı gidermeniz gerektiğini de ekleyelim.
6. Hafızayı Güçlendirebilir
Oruç tutarken vücudun “Ghrelin” isimli bir hormon salgıladığı bilinir. Bu hormon, açlık hormonu olarak da adlandırılır. Mideniz aç kaldığı anda salgılanmaya başlayan Ghrelin hormonu, beynin hipotalamus bölgesine etki ederek beynin öğrenme ile ilgili kısmını etkiler. Ayrıca öğrenmeyi geliştirdiği gibi hafızayı da güçlendirdiği ortaya çıkmıştır.
Bu yazımızda oruç tutmanın faydaları hakkında bilgilendirici bir içerik hazırladık. Umuyoruz ki sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Eğer böbrek, şeker, kalp ya da tansiyon hastalığınız varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Bütün bunlara ek olarak iftar planlarınız için Arcadium AVM bünyesinde yer alan restaurantları tercih edebilir ve birbirinden lezzetli iftar menülerinin tadını çıkarabilirsiniz!