Ramazan sofrası

Oruç Tutarken Zinde Kalabilmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayında herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan oruç tutabilmek için belli başlı noktalara dikkat etmekte fayda var. Kabul ediyoruz, gün boyu aç kalan bünyeyi kontrollü olmaya zorlamak pek...

3497

Ramazan ayında herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan oruç tutabilmek için belli başlı noktalara dikkat etmekte fayda var. Kabul ediyoruz, gün boyu aç kalan bünyeyi kontrollü olmaya zorlamak pek kolay değil. Ancak aslında yalnızca dengeli beslenerek gün içinde daha zinde hissedebilmeniz mümkün.

Peki ama nasıl? Sizin için bir araya getirdiğimiz 5 öneriye kulak vererek siz de oruç tutarken hem fiziksel hem de psikolojik anlamda sağlığınızı koruyabilirsiniz. İşte oruçluyken dikkat etmenizde yarar olan 5 tavsiye…

1. Sahurda Hafif Beslenin

Yumurta, peynir, çay gibi hafif besinlerle dolu sahur sofrası

Öncelikle sahur atlamanın oruç tutarken yapılan en büyük hatalardan biri olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle mutlaka sahurda güne başlangıç öğününü yapmalısınız. Gün boyunca vücudunuzun ihtiyaç duyacağı besinleri takviye etmeniz gereken sahurda midenizi yormayacak besinler tüketmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Aksi halde sahurdan hemen sonra uykuya geçtiğinizde sindirim sisteminizin yoğun bir şekilde çalışması gerekeceğinden gün içinde kendinizi yorgun ve halsiz hissetmeniz olası. Bunun önüne geçmek için ise sahur sofranızda yumurta, peynir, süt, yoğurt ve yeşillik gibi sindirmesi kolay ve uzun süre tok tutacak besinleri tercih edebilirsiniz.

2. Sıvı Gıda Tüketimine Önem Verin

Bardağa su doldurmak

Oruç tutarken birçok kişinin en çok zorlandığı konu, hiç şüphesiz ki susuzluk. Fakat iftar ile sahur arasındaki süreçte bol bol su tüketerek oruçluyken susuzluk hissi yaşamanın önüne geçebileceğinizi söylersek, ne dersiniz?

Ayrıca iftarda ve sahurda menülerinizde sıvı gıdalar olması, vücudunuzun gün içinde kaybettiği sıvıyı yerine koymanıza yardımcı olacaktır. Bu doğrultuda çorba, komposto, salata gibi gıdalar tüketmenizi öneririz.

3. Menünüzü Çeşitlendirin

Zengin bir iftar menüsü

Hem iftarda hem de sahurda aynı malzemeleri kullanarak hazırladığınız menüleri tüketmek, tek tip beslenmeye yol açacaktır. Oysa ki vücudunuz çok farklı besin maddelerine ihtiyaç duymaktadır ve bu besin maddelerini ancak menülerinizi çeşitlendirerek alabilmeniz mümkündür. Dolayısıyla bir gün et yemeği tercih ederken bir başka gün kuru baklagil, diğer bir gün ise sebze yemekleri tüketmek yararınıza olacaktır.

4. Midenizi Ana Yemeğe Hazırlayın

Maydanoz ile süslenmiş kremalı balkabağı çorbası

Gün boyu boş kalan mideyi iftarla birlikte bir anda doldurmaya çalışmak, sindirim sisteminin fazla yorulmasının yanı sıra çeşitli hastalıklara da davetiye çıkaracaktır. Bunun yerine iftar saati geldiğinde önce bir bardak ılık su içip çorba veya hurma gibi hafif besinlerle mideyi ana yemeğe hazırlamak en mantıklı adım olacaktır. Midenize giren ilk besinlerin ardından 10-15 dakika bekledikten sonra ise artık ana yemeğe başlayabilirsiniz.

5. Ara Öğünlerde Kuruyemiş Tercih Edin

Karışık çiğ kuruyemişler

İftar ile sahur arasında tüketeceğiniz ara öğünler, metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacaktır. Gün içinde aç kalan bünye için bu oldukça önemlidir. Ancak ara öğünlerde büyük porsiyonlarda sağlıksız yiyecekler tüketmektense küçük porsiyonlar halinde çiğ fındık, çiğ badem, ceviz gibi sağlıklı besin maddelerine sahip kuruyemişler tüketmeniz ramazanda artan vitamin ve mineral ihtiyacınızı kolaylıkla karşılamanızı sağlayacaktır.

In this article