porselen tabakta narlı, fıstıklı ve cevizli güllaç

Güllaç Nedir? Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağının gözde tatlılarından güllaç, iftar menüsünün vazgeçilmez tatları arasında yer alır. Hafif bir tatlı olduğu ve mideyi rahatsız etmediği için, Ramazan ayının en çok tercih edilen...

484

Geleneksel Türk mutfağının gözde tatlılarından güllaç, iftar menüsünün vazgeçilmez tatları arasında yer alır. Hafif bir tatlı olduğu ve mideyi rahatsız etmediği için, Ramazan ayının en çok tercih edilen tatlısı olarak karşımıza çıkar.

Peki lezzeti ve hafifliği ile dikkat çeken bir tatlı olan güllaç nedir? Nasıl yapılır?

Güllaç Nedir?

şık bir sunum eşliğinde narlı ve fıstıklı güllaç

Güllaç; 1400’lü yıllarda, Osmanlı’da ortaya çıkan bir çeşit tatlıdır. 2. Murad döneminde saray mutfağına giren güllaç, o günden bugüne Türk mutfağının en çok beğenilen tatlıları arasında yer alır.

Aslında güllacın ortaya çıkışı ise oldukça ilginçtir. Mısır nişastasından açılan yufkayı korumak için süt ve şekere ıslatan halk, zamanla gül suyundan faydalanmış ve “güllü aş” adı verilen bir tatlı yapmaya başlamıştır.

Bu noktada tesadüfen ortaya çıkan bu tatlının; saray mutfağına girmeden önce insanların, mısır nişastasını saklama çabası ile ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Saray mutfağına girdikten sonra ceviz, nar, kızılcık gibi malzemeler de eklenerek daha da lezzetli hale gelen güllaç; hanedanın en beğendiği tatlılardan bir tanesi olmuştur.

Güllaç Nasıl Yapılır?

narlı, fıstıklı ve cevizli güllaç yapımı

Günümüzde ise özellikle Ramazan ayının en sevilen tatlısı olan güllaç, farklı pek çok şekilde yapılabilir. Güllaç çeşitleri arasında en çok beğenileni ise klasik güllaç tarifidir. Peki tadı damağınızda kalacak lezzetli bir güllaç nasıl yapılır?

Malzemeler

2 su bardağı toz şeker
2 litre süt
1 paket güllaç yaprağı (12 adet)
2 su bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı gül suyu

Üzeri İçin
Yarım su bardağı toz Antep fıstığı
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 su bardağı nar

Yapılışı

  • İlk olarak sütü, derin bir tencereye alın.
  • Ardından sütün üzerine şekeri ilave edin.
  • Karışımı kısık ateşte, şeker eriyene dek karıştırın.
  • Şekerin eridiğine emin olduktan sonra sütü ocaktan alın. Ancak sütün kaynamamasına dikkat edin çünkü süt kaynar olursa tatlınız hamur olur.
  • Ocaktan aldığınız sütün içine gül suyunu ilave edin ve oda sıcaklığında bekletin.
  • Güllacın iç kısmına ekleyeceğiniz cevizi, mutfak robotunda çekin. Fakat çektiğiniz parçaların iri olmasına özen gösterin.
  • Güllaç yufkasının yarısını alın ve parlak kısımları üstte kalacak şekilde tepsiye dizin.
  • Güllacın üzerine ısıttığınız sütü dökün. Bu işlemi yaparken yaprakların tamamen ıslandığına emin olun.
  • Mutfak robotunda çektiğiniz cevizi, tepsideki güllacın üzerine dökün.
  • Güllaç yufkasının diğer yarısını alın ve tepsideki güllacın üzerine koyun.
  • Tepsiye koyduğunuz güllaç yapraklarını, ısıttığınız süt ile tekrar ıslatın.
  • Yaklaşık 5 dakika kadar bekledikten sonra öğütülmüş cevizi ve Antep fıstığını ekleyin.
  • Son olarak güllacı, nar ile süsleyin.

İşte hepsi bu kadar! Afiyet olsun.

tabakta narlı ve fıstıklı güllaçlar

Bu içeriğimizde güllaç nedir ve nasıl yapılır inceledik. Görüldüğü üzere güllaç, hafif ve kolay sindirilebilen bir tatlı olması nedeniyle özellikle iftar sonrası en çok tercih edilen tatlılar arasında bulunur.

Siz de lezzetli bir güllaç yapmak için yukarıdaki tarifi uygulayabilirsiniz. Ayrıca güllaç yapımında kullanacağınız malzemeler için Arcadium AVM’ye uğrayabilir ve ihtiyacınız olan her şeyi bir arada bulabilirsiniz.

Öte yandan evde güllaç yapmak istemezseniz, Arcadium AVM’de bulunan lezzet duraklarına uğrayabilir ve enfes bir güllaç sipariş edebilirsiniz!

Ek olarak Oruç Tutarken Zinde Kalabilmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

In this article