Zamanı Kısıtlı, Yoğun İnsanlar için Sağlık & Formda Olma İpuçları

  Günümüzde pek çok insan yoğun iş temposunda sağlığını erteliyor veya pratik yöntemlerle sağlığını korumaya çalışıyor. Ancak bir insanın ayakta kalması ve işe kendini daha fazla adapte edebilmesinin...

4635

 

Günümüzde pek çok insan yoğun iş temposunda sağlığını erteliyor veya pratik yöntemlerle sağlığını korumaya çalışıyor. Ancak bir insanın ayakta kalması ve işe kendini daha fazla adapte edebilmesinin en önemli yolu kuşkusuz sağlıklı bir vücuttan geçiyor. Peki yoğun iş temposu olanların nelere dikkat etmesi ve nasıl sağlıklı kalması gerekiyor? İşte tüm ayrıntılar yazımızın devamında…

ofiste-beslenme

Hazır Gıdalara Son Verin

Günümüzde yoğun iş koşuşturmasına sahip pek çok kişi, abur cubur gıdalarla beslenerek açlığını geçiştirmeye çalışıyor. Halbuki bu durum tamamıyla yanlış. Çünkü hazır işlenmiş gıdalar, şeker yoğunluğundan dolayı bir süre açlığınızı bastırmaya yardım ediyor. Ancak yediğiniz her bir sağlıksız gıda, size artı bir kilo olarak dönüş yapıyor. Dolayısıyla atıştırmalık öğünlerinizde cips, çubuk kraker veya kola gibi hazır gıdaları tüketmeyi bırakmalısınız.

Örneğin: Ofisinizin çekmesine fındık, kaju, badem veya Antep fıstığı gibi kuruyemişler bulundurmaya çalışın. Bu gibi kuruyemişler, hem enerjinizi yeniden düzenleyecek hem de uzun süre tok kalmanıza yardım edecektir.

Spor Çalışanların da Hakkı!

spor yapmak

“Haftanın 5 günü çalıştığım için spor yapmaya vaktim yok” diyenlerden misiniz? O zaman siz de spordan kaçan grupta yer alıyorsunuz. Çünkü en yoğun bir temposuna sahip olsanız bile spor yapmaya vakit bulabilirsiniz. Eğer hafta içi vaktiniz yoksa, hafta sonu toplamda 1-2 saatliğine fitness veya plates salonuna yazılabilirsiniz.

Bu kısa süreli hareketlilik bile yaşantınızı daha sağlıklı bir hale getirecektir. Ancak spor salonlarına gitmeyi sevmiyorsanız kendi spor salonunuzu evinizde oluşturabilirsiniz. Fitness veya plates için gerekli malzemeleri dışarıdan temin ederek internet videoları aracılığıyla sporunuzu yapabilirsiniz.

Su İçmeyi Aksatmayın!

su içmek

Vücut her hareket halinde su kaybediyor. Dolayısıyla çalışırken vücudun su ihtiyacı da artacaktır. Su içmeyi alışkanlık haline getiremediyseniz bu durumu eğlenceli hale getirmeye çalışabilirsiniz. Örneğin: Renkli cam şişelere koyduğunuz suyunuzu devamlı çalışma masanızın üzerinde bulundurun. Suyunuz ne kadar göz önünde olursa, daha çok su içebileceğinizi unutmamalısınız.

Yoğun Çalışanlar için Sağlıklı Kalma Tüyoları 🙆‍🏃

  • Kahvaltınızı aksatmayın. Altın öğün olarak adlandırılan kahvaltı, güne daha zinde başlangıç yapmanızı sağlayacaktır. Ancak kahvaltı adı altında poğaça, börek ve açma gibi hamur işi gıdaları da çok tüketmemeye çalışın.
  • Her gün 2 fincan şekersiz kahve içebilirsiniz. Çayınızı ise açık ve limonlu şekilde tüketin.
  • Masa başı çalışıyorsanız 2 saatten daha fazla hareketsiz kalmayın. Böyle durumlarda kendinize mola vererek odanızda birkaç tur atabilirsiniz.
  • Gazlı içeceklerden uzak durun. Kola veya gazoz gibi içecekler karnınızda şişlik yaratarak rahatsız bırakabilir. Bunun yerine her gün evinizden taze sıkılmış meyve suları getirebilirsiniz.
  • Su tüketiminizi 2,5-3 litre şeklinde ayarlayın. Hatta su tüketiminizi arttırmak için yeşilliklerle zenginleştirilmiş içecekler de hazırlayabilirsiniz.
  • Kesinlikle öğünlerinizi atlamayın. Probiyotik yoğurt, kuruyemişler ve kuru meyveler ara öğünler için ideal seçim olabilir. Ana öğünlerde ise kepekli tost, ayran, süt ve meyve gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Ofiste daha çok işlenmiş gıdalara yöneliyorsanız evinizde akşamdan hazırladığınız sağlıklı ev yemeklerinizi de çalışma ortamınıza götürebilirsiniz.
  • Baharatların zayıflatıcı etkisine inanın. Örneğin: Çorba tüketiyorsanız çorbanızı kırmızı biber veya nane gibi baharatlar ile tatlandırabilirsiniz.
  • Lifli besinler kabızlık problemlerinin önüne geçer. Eğer masa başında uzun bir süre hareketsiz kalıyorsanız kurubaklagiller, sebze ve meyve gibi besinleri bol bol tüketmeye çalışın.
  • Tuz tüketiminizi azaltın.
  • Ofis kutlamalarında sunulan yaş pasta, kuru pasta veya şerbetli tatlı gibi aperatifleri tüketmemeye özen gösterin. Bu gibi tatlılar, boş yere enerji vererek kilo almanıza yol açabilir. O nedenle mümkün olduğu kadar uzak durmanızda fayda var.

 

In this article