Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatın en çok kullanılan tekstil ürünlerinden biri kuşkusuz spor ayakkabısıdır. Sneaker, koşu ayakkabısı, bisiklet ayakkabısı gibi farklı modelleri kapsayan spor ayakkabıları, çabuk yıpranan özelliğe de sahiptir. Yıpranmalarının...

49

Günlük hayatın en çok kullanılan tekstil ürünlerinden biri kuşkusuz spor ayakkabısıdır. Sneaker, koşu ayakkabısı, bisiklet ayakkabısı gibi farklı modelleri kapsayan spor ayakkabıları, çabuk yıpranan özelliğe de sahiptir. Yıpranmalarının esas sebeplerinden biri ise yanlış ayakkabı temizliği veya eksik temizliktir. Peki bunun önüne geçmek için en çok tercih edilen ve önerilen spor ayakkabı temizleme yöntemleri nelerdir?

Spor Ayakkabı Ne ile Temizlenir?

Elinizdeki spor ayakkabının giyim ömrünü uzatmak için mutlaka temizleme yapmalısınız. İş temizleme sırasına geldiğinde ise spor ayakkabıyı hangi yöntemler ile nasıl temizlemeniz gerektiğini iyi bilmelisiniz. Özellikle çabuk kirlenebilen beyaz spor ayakkabıları, birkaç yöntem ile kolayca temizleyebilirsiniz. İşte spor ayakkabı temizlemek ve parlatmak için evde deneyebileceğiniz o yöntemler!

Diş Macunu ve Fırçası ile Ayakkabıyı Hafifçe Fırçalayın

Diş macununu bu sefer dişlere değil, ayakkabıya uygulayın ve etkili sonucu görün. Mavi renkli olmayan diş macununu ayakkabıya sıktıktan sonra kullanmadığınız bir fırça ile hafifçe fırçalamaya başlayın. Ardından nemli bir bez ile macunu ayakkabıdan arındırın. İşte hem ayakkabıyı temizlemek hem de parlatmak bu kadar basit!

Beyaz Sirke ve Nemli Bir Bez ile Temizleyin

Evde spor ayakkabı temizlemek için uygulanan beyaz sirke de ayakkabının ilk günkü parlaklığını sağlayan yöntemlerdendir. Ayakkabıya beyaz sirke uygulamadan önce nemli bir bez ile ayakkabının üzerindeki toz ve kirleri temizleyin. Daha sonra bezi yıkayın ve bu bezin üzerine bir miktar beyaz sirke ekleyerek hafif hareketler ile ayakkabıyı ovalayın. Beyaz sirke ile ayakkabının her tarafını temizledikten sonra balkona veya pencerenin önüne ayakkabıyı durulanması için bırakın. Beyaz sirke ile beyaz spor ayakkabıyı tekrar parlatarak konforlu şekilde giymeye devam edebilirsiniz. 

Ayakkabıyı Çamaşır Makinesinde Yıkayın

Evde renkli spor ayakkabıyı temizlemenin en etkili yöntemi direkt çamaşır makinesine atmaktır. Evde deneyebileceğiniz diğer yöntemler ile beraber çamaşır makinesinin etkin yıkama ve kurulama işleminden yararlanabilirsiniz. Önemli olan ayakkabının kullanım talimatına göre dereceyi ayarlamaktır. Genellikle önerilen 30 derecelik hassas yıkamadır. Yıkama işleminden sonra ister çamaşır makinesinde ister güneş altında kurulamayı tercih ederek ayakkabının kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. 

Parlatıcı Sprey ile Ayakkabı İlk Günkü Gibi Görünsün

Tercih edilen bir başka ayakkabı temizleme yöntemi ise epey popülerleşen parlatıcı spreylerdir. Hemen hemen çoğu spor ayakkabı markasında bulabileceğiniz parlatıcı sprey ile ayakkabı cilası yapabilirsiniz. Ayrıca sprey yanında verilen sünger sayesinde de ayakkabının üzerindeki inatçı lekeleri temizleyebilirsiniz. Bu noktada önemli olan ayakkabı temizliği sonrası ayakkabıyı durulamak ve dinlenmeye bırakmaktır. Ayrıca sprey yanında kullanacağınız temiz bez veya süngeri uygularken oldukça nazik hareketler ile ovalamaya dikkat etmelisiniz. 

In this article