Saksılarınızı Hazırlayın, Balkon Bahçeciliğine Başlıyoruz!

Bir yağmur bir güneş derken havaların durumu yavaş yavaş stabil olmaya başladı. Baharın enerjisiyle herkes parklara bahçelere, kısacası güneş alan her yere koştu. Çimenlere uzanıp kitap okuyanlar, konu...

17181

Bir yağmur bir güneş derken havaların durumu yavaş yavaş stabil olmaya başladı. Baharın enerjisiyle herkes parklara bahçelere, kısacası güneş alan her yere koştu. Çimenlere uzanıp kitap okuyanlar, konu komşusunun bahçeli evine misafirliğe gidenler… Hal böyleyken kafalarda aynı düşünce: Şimdi bir bağım bahçem olacaktı, yetiştirecektim kendi domatesimi, biberimi. Tertemiz hava ooh.

Tartışmasız kurduğumuz en güzel hayaldir bu düşünceler. Biz de bu düşüncelere bir nebze yaklaşmak için, sizlerle balkon bahçeciliğini tanıştırmak istedik. Artık balkon kapılarının kilitleri açıldığına göre balkon temizlikleri de yapılmıştır diye düşünerek, balkonlarımızı organik, taptaze sebzelerle donatmaya karar verdik. ?

Bahar ayları balkon bahçeciliği için en uygun mevsim. Peki balkonda hangi sebzeler, hangi koşullarda yetiştirilir? Bakımı nasıldır?

Sürdürülebilir tarım uzmanları, güney balkonda yani güneş alan bir balkon için fasulye, salatalık, patlıcan, pırasa, biber, tatlı kabak, domates, rezene, mercanköşk, kekik, biberiye, narenciye ve çilek yetiştirilmesini öneriyor. Kuzey balkonlarında ise havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, kış kabağı, pazı, biberiye, nane ve maydanoz yetiştirmenin daha uygun olacağını söylüyor.

Kıpkırmızı Domates

Saksıda domates yetiştirebilmek için ihtiyacınız olan şey geniş bir saksı, toprak ve domates fidanları. Domatesleri aşırı güneş ışığı altında bırakmayın ve kurumasına izin vermeden düzenli olarak sulayın. Domatesler bir ay içerisinde olgunlaşacaktır.

domatos

Kütür Kütür Salatalık

Salatalık yetiştirmek için geniş bir saksıya ekeceğiniz tohumları düzenli olarak sulamalısınız. Güneş ışığında, rüzgar almayan bir yerde saksınızı konumlandırmalısınız. Bitki büyümeden destek çubukları koymalısınız. Tercihen bitkinize mantar ilacı uygulayabilirsiniz.

salata

Taptaze Soğan

Balkonunuzda yetiştirebileceğiniz bir diğer sebze ise taze soğan. Taze soğan tohumlarını düzenli olarak suluyarak, yaz aylarına kadar taptaze soğanlar elde edebilirsiniz.

sogan

Renk Renk Biber

Tam da Mayıs ayında ekilmesi gereken biber tohumları,  10 gün içerisinde çimlenir. 15-20 günde fide olur. Biberleriniz 6-7 hafta içerisinde tam olgunluğa ulaşacaktır. Biberler suyu çok sever ancak 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir. Balkon bahçeciliği sabır işidir. Vazgeçmeyin. 🙂

dvb

Salatada Olmazsa Olmaz Marul

Marul yetiştirmek için fazla güneş almayan bir yer seçilmelidir. Marul bitkisi suyu çok sevdiği için toprak nemini çekmeden sulamanız gerekmektedir.

marul

Mis Kokulu Nane

Nane tohumu ekmenin tam zamanı. Nane tohumları 5-6 haftada büyür ve mis kokusuyla yemeklerinize katılır. Nane özellikle ilk aylarda her zaman nemli kalmalıdır. Bu yüzden toprak kurudukça bitkiye zarar vermeyecek/üzerine direk gelmeyecek şekilde sulanır. Nane, nane güneşli ortamları sever.

nane

Taptatlı Çilek

Saksıda çilek yetiştirmek için katlı saksılara ihtiyacınız olacak. Çilek fidesini yetiştirmek zahmetlidir. Derin saksılarda yetiştirilmelidir. Çilek fidesi 15-20 gün içerisinde meyve vermeye başlar.  Toprak nemliyken sulanır.

strawberries210

Roka ve Maydanoz

Roka 3-4 gün’de bir sulanır diğer yeşillikler gibi 15-20 günde çimlenir. Maydanoz ise Mayıs ayının başında, detaylıca temizlenmiş toprağa ekilmelidir. Toprak her zaman ıslak olmalıdır. 1-2 gün arayla sulanır. 5 hafta gibi bir sürede maydanoz hasadı yapılır.

maydonoz

 

In this article