
En Sağlıklı Yaz Yemekleri
Yaz aylarında daha hafif, sağlıklı ve lezzetli yemekler yemeyi tercih ediyorsanız size nefis önerilerle geldik. Sağlıklı ve soğuk yaz yemekleriyle enfes bir öğle veya akşam yemeği sofrası hazırlayabilirsiniz. Üstelik paylaşacağımız tarifler yaz sıcaklığında sizi terletmeyecek nitelikte. İşte sofralarınıza lezzet katacak hafif yaz yemekleri!
Deneyebileceğiniz Hafif ve Soğuk Yaz Yemekleri
İçinizi ferahlatacak yaz yemekleriyle baş döndüren sıcaklıktan biraz da olsa uzaklaşabilirsin. Hele ki arkadaş veya aile sofralarında herkese nefes aldıracak bir yaz lezzeti arıyorsanız. Sizinle paylaştığımız 5 tariften birini deneyebilir veya birlikte lezzet katacak bir kombin yapabilirsiniz.
📜NOT: Tarifler İki Kişiliktir.
1. Yoğurtlu Tavuk Salata
Yazın ofise götürmelik bir tarif veya kısa sürede yapılabilecek bir yaz yemeği arıyorsanız yoğurtlu ve tavuklu salatayı deneyebilirsiniz. Bu tarifin iki kişiye göre malzemeleri ve detayları şöyle:
Malzemeler
-
1 adet tavuk göğsü
-
3 yemek kaşığı yoğurt
-
1 diş sarımsak
-
1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı
-
Tuz ve karabiber
-
Üzeri için biraz pul biber veya ceviz (isteğe bağlı)
Yapılışı:
-
Tavuk göğsünü haşlayıp didikleyin.
-
Yoğurt, ezilmiş sarımsak ve baharatlarla karıştırın.
-
Üzerine biraz zeytinyağı gezdirip servis edin.
2. Elmalı Cevizli Kereviz Meze
Yine yoğurdun başrolde olduğu sağlıklı bir mezeye ne dersin? Kereviz, ceviz ve yoğurt üçlüsüne eklenen az miktardaki sarımsakla da serinletici bir lezzet hazırlayabilirsiniz. İşte tarif detayları:
Malzemeler
-
1 küçük boy kereviz
-
Bir büyük yeşil elma
-
3 yemek kaşığı yoğurt
-
1 diş sarımsak
-
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
-
Limon suyu (kararmaması için)
-
Bir çay kaşığı tuz
Yapılışı:
-
Kerevizi rendeleyip limonlu suda bekletin,
-
Yeşil elmayı rendeleyin,
-
Suyunu sıkarak yoğurt, sarımsak ve ceviz ile karıştırın,
-
Soğuk servis edebilirsiniz.
3. Salçalı Fellah Köftesi
Yine bir akşam yemeği için değerlendirebileceğiniz salçalı fellah köfteyle de sıcak yaz akşamlarına lezzet katabilirsiniz. İşte bu tarifin malzemeleri ve detayları:
Malzemeler:
-
1 çay bardağı ince bulgur
-
Yarım çay bardağı kadar irmik
-
1 yemek kaşığı un
-
1 yemek kaşığı salça
-
Kimyon, karabiber, tuz
-
Sos için: 1 yemek kaşığı salça, 1 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
-
Bulguru sıcak suyla pişirin,
-
Ardından sıraladığımız diğer malzemeleri ekleyip yoğurmaya geçin,
-
Fındık büyüklüğünde köfteler yaptıktan sonra geniş bir tencerede 10 dakika kadar haşlayın,
-
Salçalı sosu hazırlayıp köftelerle karıştırmaya geçin. Köfteleri servis etmeye hazırlanabilirsiniz.
4. Mercimekli Kinoa Salatası
Her mevsimin en sağlıklı ürünlerinden olan mercimeği, kinoayla birleştirmeye ne dersiniz? Bu sağlıklı birleşmeyi bir salata hâlinde yapmak isterseniz sizin için gerekli tarif detaylarını sıraladık:
Malzemeler:
-
Yarım çay bardağı yeşil mercimek
-
Yarım çay bardağı kinoa
-
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-
1 küçük domates ve 1 küçük salatalık
-
Yapılışı:
-
Mercimek ve kinoayı ayrı ayrı orta derecede suyu çekinceye kadar pişirin,
-
Soğuyunca doğranmış sebzeler ve sosla karıştırın,
-
Hafif ve besleyici bir salatanızı servis edebilirsiniz.
-
Domatesli Bulgur Pilavı
Daha klasik ve vazgeçilmez bir lezzet arıyorsanız domatesli bulgur pilavını da deneyebilirsiniz. Biraz soğumaya bırakıp yediğinizde tüm domates ve bulgur pilavının tüm lezzetinin de tadına varabilirsiniz. Bu tarifi denerken aşağıdaki malzeme ve tarif detaylarına dikkat edebilirsiniz.
Malzemeler:
-
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
-
1 küçük boy rendelenmiş domates
-
1 adet doğranmış yeşil biber
-
Doğranmış yarım küçük soğan
-
1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
-
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
-
1 su bardağı sıcak su
-
Bir tutam tuz
Yapılışı:
-
Küçük bir tencerede zeytinyağını ısıtın, daha sonra soğanı pembeleşene kadar kavurun,
-
Ardından biberi ekleyip 1–2 dakika daha kavurun,
-
Salça ve rendelenmiş domatesi ekleyin, birkaç dakika pişirin,
-
Bulguru ekleyin ve karıştırmaya geçin,
-
Sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu yaklaşık 10–12 dakika çekene kadar pişirin,
-
Altını kapatıp 5 dakika demlenmeye bırakın ve servise hazırlayın.
Yukarıdaki tarifler ile birlikte sıcak yaz günlerine eşlik edecek yemekler ve içecekler için Ankara'daki Arcadium restoran ve kafelerini de ziyaret edebilirsiniz.