Ramazan Ayında Spor Programı Nasıl Planlanmalıdır?

Ramazan ayının temposuna alıştığımız bugünlerde sıcaklıklar da yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı. Sıcaklıklar, uzun oruç saatlerinde beslenmemize daha çok dikkat etmemiz gerektiğinin bir göstergesi. Bu konuda en önemli nokta,...

9085

Ramazan ayının temposuna alıştığımız bugünlerde sıcaklıklar da yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı. Sıcaklıklar, uzun oruç saatlerinde beslenmemize daha çok dikkat etmemiz gerektiğinin bir göstergesi. Bu konuda en önemli nokta, gündüz saatlerinde yaşanan hareketsizlik ile iftardan sonraki hareket temposunun dengelenmesi.

Oruç tutulan saatlerden sonra iftarda ağır, fazla kalorili besinler tüketilmesi aşırı kilolara neden oluyor. Uzmanlar aşırı kilo almayı önlemek için Ramazana özel beslenme ve spor programının uygulanmasını öneriyor. Şimdi Ramazanda uygulanacak spor programı konusunda derlediğimiz önerileri listeleyelim.

Ramazanda egzersizlerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta egzersizlere iftardan 1,5 – 2 saat sonra başlanması ve antrenman sürelerinin kısa tutulmasıdır.

Ramazan ayında vücudun sıvı kaybetmesini önlemek için spor yaparken ağır egzersizler yapmamak önemlidir. Egzersizlerinizin temposu düşük olmalıdır.

pexels-photo-211877

Sahur öğününü atlamak metabolizmanızı yavaşlatır ve kan şekerinin düşmesine neden olur. Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de sahur öğününü atlamamaktır.

Antrenmanlar, aşırı yorgunluk ve sıvı kaybına sebep olmayacak biçimde her zaman yapılandan daha hafif ve mutlaka aralıklı olarak yapılmalıdır.

Sakatlanmaları engellemek amacıyla spor öncesi ısınmak, spor sonrası vücudu esnetmek gibi her zaman geçerli egzersiz prensiplerine uymak gerekir.

Jenny_Running

Uzun süre yapılan spora, Ramazan ayında ara verilmemelidir. Eğer ara verilirse genel fizik ve kondisyonunda %30- 40’a varan kayıplar yaşanır.

Ramazanda spor yaparken mutlaka düşük sıcaklık ve nem oranının bulunduğu alanlar tercih edilmelidir.

Antremanlar, spor salonundan çok tercihinize göre açık hava yürüyüşleri gibi fazla efor sarf etmeyeceğiniz aktiviteler olarak planlanmalıdır. Spor salonunda yapacağınız egzersizlerin süresi, 30 ile 45 dakika olarak belirlenmelidir.

pexels-photo-221247

Oruç tutulan günlerde harcanan enerji, normal zamanda harcadığınız enerjiden farklıdır. Bu nedenle akşam egzersizlerinizden sonra tercihen enerjinizi yükseltecek atıştırmalıklar tüketilmelidir.

İftardan sonra vücudunuzun ihtiyacı olan suyu mutlaka tüketmelisiniz. İftardan sonra bol su tüketilmeli, iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içilmelidir.

Gün içinde susuz kalacağınız için sıvı ihtiyacınızı çok iyi karşılamalısınız. Suya alternatif olarak Ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları tercih edilebilir.

drinking-water

Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında, spor yaparken tercih ettiğiniz kıyafetler, aşırı terlemeyi engelleyen kumaştan olmalıdır.

Yeterli uykuya dikkat edilmelidir. Uykusuzken yoğun antrenman yapılmamalıdır.

 

 

In this article