Noel Hakkında Az Bilinen Bilgiler

    1) Noel her yıl 25 aralıkta kutlanır. 2) Noel ağacının çam ağacı olması tesadüf değildir. Yaprak dökmeyen bir ağaçtır ve bazı inanışlara göre ağacın yaprak dökmemesi,...

19863

 

 

1) Noel her yıl 25 aralıkta kutlanır.

pexels-photo

2) Noel ağacının çam ağacı olması tesadüf değildir. Yaprak dökmeyen bir ağaçtır ve bazı inanışlara göre ağacın yaprak dökmemesi, sonsuz yaşamı sembolize eder.

pexels-photo-216366

3) Noel’in klasik renklerinde kırmızı, yeşil ve altın sarısı bulunmaktadır. Yeşil yaşam ve yeniden doğuş anlamına gelir. Kırmızı kanı simgeler. Altın ise şöhret ve bolluk anlamına gelir.

pexels-photo-29543

4) Noel şarkısı Jingle Bells, en popüler Noel şarkılarından biridir. Bu şarkı 1857 yılında Amerikan besteci James Pierpont tarafından yazılmıştır.

cover-jinglebells-14

5) Avrupa’da her yıl 60 milyon Noel ağacı yetiştirilmektedir.

pexels-photo-38928

6) Noel Baba dördüncü yüzyılda yaşamış gerçek bir kişi olarak kabul edilir. Adı Myra Aziz Nikolas’tır. Noel Baba, efsaneye göre Kuzey Kutbu‘nda eşi ile birlikte yaşar. Çocuklar için oyuncaklar yapar. Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Bu arada çocuklar tarafından kendisi ve geyikleri için bırakılan süt, kurabiye, havuç gibi yiyecek ve içecekleri toplar.

Santa Claus with checklist, portrait, close-up

7) Noel Baba’nın hediye getirmesi geleneği, İskandinav Mitolojisi‘ndeki tanrı Odin‘e dayanır. Odin, uçan atı Sleipnir ile avlanmaya gittiğinde, çocuklar Sleipnir için çizmelerinin içine havuç ve saman koyup şöminenin yanına asarlardı. Odin’in bu iyilik karşılığında çocuklara hediye ve şekerlemeler getirdiğine inanılırdı. Zamanla bu gelenek Avrupalı göçmenler vasıtasıyla Amerika’ya ulaştı. Çizme yerine büyük çoraplar kullanılmaya başlandı ve bu gelenek Noel’e dahil oldu.

christmas-santa-claus-fig-decoration

8) Noel baba Amerikan iç savaşı yıllarında propaganda savaşçısı olarak kullanılmıştır.

santa_claus_america

9) Noel babanın geyiklerinin isimleri Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen ve Kırmızı Burunlu Rudolph’tur.

santa-reindeer-blog

10) Bugüne kadarki an yüksek Noel ağacı 1950 yılında Seattle Washington’da kullanılmıştır ve 221 metre boyundadır.

hqdefault
11) Viktoryen dönemde Noel ağaçları, dallarına kurdele ve kâğıt zincirlerle asılmış mum, şekerleme ve keklerle süsleniyordu.

maxresdefault

Yazımızda noel renklerinin anlamlarından, noel baba hakkındaki gerçeklere kadar birçok konuya değindik. Umarız sizler için bilgi verici bir yazı olmuştur. Sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz mutlu yıllar dileriz. 🙂

In this article