Koronavirüs adlı virüsün hücredeki görünümü

Koronavirüs Salgınına Karşı Alınabilecek Önlemler

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı bilinen Koronavirüs salgını, ne yazık ki bütün dünyayı sarmış ve ülkemizde de bir tehdit halini almış durumda. Fakat uzmanlar, alınacak önlemlerle Koronavirüs hastalığının...

5443

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı bilinen Koronavirüs salgını, ne yazık ki bütün dünyayı sarmış ve ülkemizde de bir tehdit halini almış durumda. Fakat uzmanlar, alınacak önlemlerle Koronavirüs hastalığının üstesinden gelebilmenin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Özellikle kişisel hijyenin ön plana çıktığı son dönemlerde hem kendi sağlığınız hem de diğer insanların sağlığı için uzmanlara kulak vermenizi ve gereken önlemleri alarak salgına karşı mücadele etmenizi öneriyoruz.

Salgın hastalıklara karşı önlemleri birey bazında alarak tüm toplumu koruyabileceğimizin de altını vurgulamak istiyoruz. Peki bireyler olarak hangi önlemleri almanız gerekiyor?

Ellerinizin Temizliğinden Emin Olun

lavaboda sabunla ellerini yıkayan kişi

Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yönlendirmeleri doğrultusunda el temizliğinin salgına karşı alınabilecek en önemli tedbir olduğunu biliyoruz. Buna göre ellerin gün içinde sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması gerekiyor.

Sabun ve su bulunmayan durumlarda ise alkol bazlı el antiseptiği kullanılabilir. Bu sayede hiç farkında bile olmadan yüzeylerden veya kişilerden ellerinize bulaşmış olan bakteri ve virüsleri, vücudunuza girmeden ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor.

Öksürme-Hapşırma Sırasında Ağzınızı Kapatın

öksürürken ağzını kağıt mendil ile kapatan kadın

Koronavirüs hastalığının damlacık yoluyla bulaştığı bilinen bir gerçek. Yani virüsü taşıyan kişinin öksürmesi, hapşırması, tükürerek konuşması gibi durumlarda virüsün ortama ve diğer kişilere yayılabileceği öngörülebilir.

Asemptomatik, yani herhangi bir bulgusu olmayan vakaların da söz konusu olabileceğini göz önünde bulundurarak kendiniz de virüsü taşıyormuş gibi önlem almanız, hem diğer insanları korumanızı hem de örnek olmanızı sağlayacaktır.

Buna göre öksürürken veya hapşırırken kağıt mendil kullanmanız önemli. Bu kağıt mendili kullanım sonrasında ise hemen çöp kutusuna atın ve ellerinizi yıkayın. Eğer yakınınızda kağıt mendil yoksa, kolunuzun içini ağız ve burnunuza siper yapabilirsiniz.

Sosyal Mesafeye Dikkat Edin

Sosyal mesafe kuralına uyan minyatür insanlar

Yukarıda da değindiğimiz gibi asemptomatik bulguların olduğu vakalar da gözlemlenebiliyor. Dolayısıyla kimin hasta, kimin taşıyıcı olduğunu tahmin etmek mümkün olmuyor. Bu noktada herkesin kendini ve diğer insanları koruması için en az 1 metrelik fiziksel mesafe kuralına uyması büyük bir önem taşıyor.

Yüzeylerle Temastan Kaçının

kapı kolunu kağıt mendil ile tutan insan eli

Daha önceden kimlerin temas halinde olduğu bilinmeyeceği için zorunlu haller dışında ortak kullanım alanlarına çıkılmaması kritik bir öneme sahip. Fakat mecbur kalındığı için evden dışarı çıkılması gereken durumlarda iş yeri, market, toplu taşıma araçları gibi yerlerde mümkün olabildiğince yüzeylerle temastan kaçınmak gerekiyor. Çünkü bu tür ortak kullanım alanlarında sizden önce kimlerin yüzeyle temas ettiğini bilmek mümkün olmuyor.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

ahşap kasa içinde taze meyve ve sebzeler

Koronavirüs hastalığı, birçok can kaybına yol açsa da bu salgınla mücadele edip sağlıklı bir şekilde hayatına dönenler de mevcut. Ayrıca virüsü kapsa dahi hayati fonksyionlarını sürdürmeye devam edenlerin de sayısı oldukça fazla. Bu yeni salgın karşısında sağlıklı kalabilmenin sırrı ise güçlü bir bağışıklık sisteminden geçiyor.

Dolayısıyla siz de bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için bol vitaminli meyve ve sebzeler tüketmeli, her gün en az 8 saat uyumalı, kalsiyum ve protein yönünden zengin besinler yemeli, yeteri miktarda su içtiğinizden emin olmalısınız.

Bulunduğunuz Ortamı Havalandırın

Evi havalandırmak için pencereyi açan el

Evde veya iş yerinde, bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmaya önem verin. Ortamdaki havanın devridaimi, temiz havanın içeri girmesini ve kalabalık ortamda diğer insanlarla teneffüs etmek zorunda kalacağınız havanın temizlenmesini mümkün kılacaktır.

Seyahatlerinizi Erteleyin

uçuş yasaktır anlamına gelen trafik tabelası

Evinizden çıkmanızın önerilmediği bu dönemde şehirler arası ve ülkeler arası seyahatlerin de ertelenmesi veya iptal edilmesi en mantıklı adım olacaktır. Diğer yandan seyahat etmek durumundaysanız, seyahat sonrasında kendinizi sosyal yaşamdan izole ederek 14 gün boyunca karantina altına almalısınız.

14 günün sonun herhangi bir semptom görülmediği takdirde yalnızca temel ihtiyaçlarınızı gidermek için fiziksel mesafenize dikkat ederek dışarı çıkmanızı ve bir an önce yeniden evinize dönmenizi öneririz.

In this article