rengarenk kış meyveleri ve sebzeleri

Kış Mevsiminde Tüketebileceğiniz Meyveler ve Sebzeler

Yaz mevsimi süresince güneş ışığını köklerine kadar depolayan, bu nedenle de çok daha besleyici ve çok daha lezzetli hale gelen kış sebze ve meyveleri, mevsiminde ve taze olarak...

13660

Yaz mevsimi süresince güneş ışığını köklerine kadar depolayan, bu nedenle de çok daha besleyici ve çok daha lezzetli hale gelen kış sebze ve meyveleri, mevsiminde ve taze olarak tüketildiğinde mucizevi etkilere sahip olacaktır.

Eğer siz de kendinizi canlı, enerjik ve kış soğuklarına karşı dayanıklı hissetmek istiyorsanız, mutlaka kış mevsimine ait sebze ve meyveleri tüketmeye önem vermelisiniz. Peki kışın sağlıklı ve dengeli beslenmek için hangi sebze ve meyveler, nasıl tüketilmeli?

Bağışıklığı Güçlendirici Ayva

Sapsarı kabuğu, hoş kokusu ve mayhoş tadıyla kışın en zevkle tüketilen meyvelerden biri olan ayva, A ve B vitamini yönünden zengin, potasyum içerikli soğuk algınlığı ve bronşit tedavisine yardımcı, zindelik verici bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Ayva, çiğ olarak tüketilebileceği gibi tatlısı yapılarak da servis edilebiliyor. Ayrıca ayva içerikli kış çaylarının da öksürüğe iyi geldiği biliniyor.

Hücreleri Yenileyen Bal Kabağı

bir arada duran bütün halinde bal kabakları

Yemeği, mezesi, çorbası ve tatlısıyla damakları şenlendiren bal kabağı, A vitamini deposu olup bol miktarda kalsiyum içeren lifli bir sebzedir. Ayrıca kalp sağlığını korumaya ve hücre yenilenmesine yardımcı bal kabağının demir kalsiyum, fosfor ve potasyum içeriğiyle de son derece besleyici olduğunu söyleyebiliriz.

Vitamin ve Mineral Deposu Brokoli

İyi bir folik asit kaynağı olan brokoli, başlıkta da belirttiğimiz gibi tam bir vitamin ve mineral deposu. Fakat kimi zaman yanlış pişirilme yöntemleri uygulandığında mineral içeriğini kaybetme riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle brokoliyi çok az bir süre pişirmek ve haşlama suyunu da dökmeyip tüketmek gerektiğini belirtmekte fayda var.

Cilt ve Göz Sağlığı İçin Havuç

Bir arada duran taze havuçlar

Kışın en çok tüketilen besinlerinden biri olan havuç, cilt ve göz sağlığı için mükemmel etkilere sahiptir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelen havucun kandaki kolesterol oranını düşürdüğü de gözlemlenmiştir.

Soğuk Algınlığına Karşı Ispanak

Demir yönünden oldukça zengin bir sebze olan ıspanak, hem çiğ hem de pişmiş halde tüketilebiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı da olan ıspanağın protein içeriğinin de diğer yapraklı sebzelere kıyasla daha fazla olduğu bilinmektedir.

Antibakteriyel Özellikli Karnabahar

doğranan karnabaharlar

Enfeksiyon önleyici yapısıyla pek çok rahatsızlığa iyi gelen karnabahar, yine en sevilen kış sebzelerinden biri olarak değerlendirilebilir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir içeriğiyle göz dolduran karnabahar, buna benzer şekilde vitaminlerce de zengindir.

Antioksidan Kaynağı Kereviz

Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi bulunan kereviz ayrıca damarların gevşemesine yardımcı oluyor, kolesterolün düşmesini sağlıyor ve karaciğer sağlığını da destekliyor. Kilo kontrolü de sağlayan kerevizin böbrekler için oldukça faydalı bir besin olduğunu da eklemeden geçmeyelim.

Ödem ve Toksin Düşmanı Lahana

ince ince doğranan lahana

Diyet listelerinin gözde sebzelerinden biri olarak karşımıza çıkan lahananın gerçekten de ödem ve toksin atıcı etkisi vardır. A, B ve C vitamini içeriğiyle son derece besleyici bir besin olan lahana, yaraların çabuk iyileşmesine, mide ve bağırsakları korumaya ve cilt sağlığını desteklemeye de yardımcı olmaktadır.

Yaşlanma Karşıtı Etkili Nar

Tanelerini ayıklaması her ne kadar meşakkatli olsa da kışın favori meyvelerinden biri olan nar, vitamin ve mineral içeriğiyle bünyeyi birçok hastalığa karşı korumasının yanı sıra yaşlanma etkilerini önlemeye de yardımcı olmaktadır.

Kışın Gözdesi Narenciye

bir arada duran rengarenk narenciye meyveleri

Mandalina, greyfurt, portakal gibi narenciyeler veya diğer bir deyişle turunçgiller, bağışıklık sistemi için son derece faydalı olmakla kalmayıp yaraların daha çabuk iyileşmesine de katkıda bulunmaktadır. Ek olarak bu meyvelerin cildi güzelleştirme etkisi olduğunu da söylemek yanlış olmayacaktır.

Böbrek Taşına Karşı Pırasa

Son derece besleyici bir kış sebzesi olan pırasayı seveni kadar sevmeyeni de çok. Fakat kalp krizi riskini önlemeye yardımcı, kolesterolü düşürmede etkili ve böbrek taşı oluşumunu engelleyen bir yapıya sahip olduğunu öğrendikten sonra birçok kişinin hayatında pırasaya daha fazla yer vereceğinden eminiz.

In this article