Hama Boncukları Nedir, Hama Boncuklarından Neler Yapılır?

Her geçen gün başka bir yenilikle tanıştığımız bu hızlı çağda edinebileceğimiz hobiler de oldukça artmış bulunuyor. Vaktimizi en iyi şekilde değerlendirmemizi, yaratıcı olurken eğlenmemizi, sosyalleşmemizi sağlayan hobilerimiz de...

27071

Her geçen gün başka bir yenilikle tanıştığımız bu hızlı çağda edinebileceğimiz hobiler de oldukça artmış bulunuyor. Vaktimizi en iyi şekilde değerlendirmemizi, yaratıcı olurken eğlenmemizi, sosyalleşmemizi sağlayan hobilerimiz de en az sosyal yaşam kadar önem taşıyor.
Ancak artan çalışma tempoları yüzünden pek sürdürülebilir olmamaya başlayan, çok fazla zaman isteyenlerin yerini de her an elinizin altında olabilecek ve akşamları işten ya da okuldan döndükten sonra bile vakit ayırabileceğiniz türde hobiler alıyor.
Bunlardan bir tanesi de Hama Boncukları… Oldukça eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde zaman geçirilmesine yardımcı olan Hama Boncukları ile yapılabileceklerin de sınırları oldukça fazla gibi görünüyor.

NEDİR BU HAMA BONCUKLARI?

Aslında 50 yılı aşkın bir süre önce plastik pipet üreten Danimarkalı bir şirket tarafından bulunmuş olan Hama Boncukları, renkli, silindir şeklinde ve plastik boncuklardır. Maxi, midi ve mini olmak üzere üç ayrı boyda bulunan hama boncuklarının maxi boyları daha çok çocuklara hitap ediyor. Onların da yaratıcılığını arttırmak gibi işlevsel bir yönü olan bu boncuklarla yetişkinler ise birbirinden güzel modellerde çeşit çeşit takı, hediyelik eşya, anahtarlık vs. gibi aksesuarlar üretebilirler. İhtiyacınız olan tek şey hama boncukları, boncukları dizmek için gerekli olan tabla…
Tamamlandıkları zaman pixel pixel bir görüntü oluşturduğu için ayrıca orijinal bir görünüme sahip olan hama boncukları ile yapabileceklerinizin pek de bir sınırı yok. Çocuklar için küçük oyuncaklar yapabileceğiniz gibi takılar, broşlar, kutu süsleri ve daha bir sürü şey yapabilirsiniz. Biraz ek malzeme temin ettiğinizde çeşit çeşit süs eşyası yapabilmeniz de mümkün oluyor. Çizgi film figürlerini tercih ederek çocuklar için tercih edebileceğiniz küçük oyuncakları ya da takıları onlara özel günlerinde hediye edebilirsiniz. Aynı şekilde, renkli ve neşeli figürlerden hoşlanan arkadaşlarınıza da küpeler, kolyeler ya da bileklikler yapabilirsiniz.
Bir kutu dolusu boncuk ve bir tabla üzerinde gerçekleştirebileceğiniz rengârenk dizimlerle hem yaratıcılığınızın sınırlarınız zorlayabilirsiniz hem de eğlenceli bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Eve geldiğiniz ya da evde boş kaldığınız zamanlarda yapacak zahmetsiz bir hobinizin olması için ideal bir seçenek olan hama boncukları sadece Türkkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde trend bir hobi olmuş durumda. El becerilerinize ve yaratıcılığınıza çok fazla güveniyorsanız zamanla daha büyük modeller ve parçalar üzerinde çalışarak yaptıklarınızı satarak bir ek gelir bile elde edebilirsiniz.

hama-beads-midi-mix-48-colores

PEKİ, NASIL YAPILIR?

Hama bocuklarıyla yapacaklarınız için ilk aşama oldukça basit; boncuklarınızı yapmak istediğiniz figüre göre tablaya dizmeye başlayacaksınız. Örneğin, Mickey Mouse’un yüzünden bir anahtarlık yapmak istiyorsunuz. Yapmak istediğiniz bu modele uygun renklerdeki boncukları, modelin kendisini oluşturacak şekilde tablaya diziyorsunuz. Boncukları dizip model aldığınız figürü tablada gördüğünüz andan sonra geçilecek olan ikinci aşama ilkinden daha kolay…
Tablada hazır bulunan modelin üstüne bir parça yağlı kağıt sererek sıcaklık ayarını ortalama olarak tutup buharını da kapattığınız ütüyü boncukların üzerine bastıracaksınız. Dairesel hareketlerle boncukların renkleri birbirine karışmaya başlayıncaya kadar devam edeceksiniz. Bu işlem en fazla 2-3 dakika kadar sürecektir. Sonrasında biraz soğumasını bekleyip yağlı kağıdı modelinizin üzerinden alabilir ve birbirine yapışmış olan boncukları tabladan çıkarabilirsiniz.
Biraz silikonla arkasına yapıştıracağınız bir iğne ile rozetler, mıknatısla magnetler yapabilirsiniz. Zincir ya da klipsleri kullanarak hem kendiniz hem de sevdikleriniz için takılar tasarlayabilirsiniz. Basit bir hediye kutusunu daha renkli hale getirmek için hama boncuklardan yapacağınız bir modeli üzerine yapıştırabilirsiniz. Daha birçok farklı eşya yapabileceğiniz hama boncuklarla eğlenceli ve yaratıcı vakit geçirmek için hemen başlayabilirsiniz.

dd67055c96793b96e6a5fffe48aa1f3f

In this article