Dünyanın En Ünlü Tablolarına Derinlemesine Bakış

Edvard Munch – Çığlık 1863-1944 – Norveç ‘Çığlık’, korkan, umutsuz ve karamsar bir insanın yüzüne verdiği ifadedeki mükemmelliğiyle dikkat çeker. Doğanın çığlığı olarak da anılan eserde ressam, gün...

42840

Edvard Munch – Çığlık

1863-1944 – Norveç

‘Çığlık’, korkan, umutsuz ve karamsar bir insanın yüzüne verdiği ifadedeki mükemmelliğiyle dikkat çeker. Doğanın çığlığı olarak da anılan eserde ressam, gün batımı esnasında, trabzanlara yaslanmış insanın, doğanın sesini duyduğu andaki ifadesini resmeder. Munch, bu en tanınmış tablosunda hayat, aşk, korku, ölüm ve melankoli gibi ögeleri anlatır. Dışavurumculuk akımının adeta tanımını yapan bir eserdir.

(Dışavurumculuk, iç dünyayı, insanın ruhsal durumunu anlatmaya çalışan, dış dünyadan, dış görünüşlerden çok yaşamın iç gerçeğini vermek isteyen, iç yaşantının önemli olduğunu ve bunu dışa yansıtmak gerektiğini öne süren sanat akımı.)

a

Leonardo Da Vinci – Mona Lisa

1452-1519  – İtalya

Leonardo Da Vinci’nin bu eseri belki de dünyanın en ünlü tablosudur. Resim, oldukça popüler olmasına rağmen konusu hala tam olarak bilinmiyor. Araştırmacılar fotoğraftaki kadının, Floransa’da varlıklı bir ailenin üyesi olan Lisa Gherardini olduğuna inanıyorlar. İddialara göre Leonardo da Vinci’nin babasıyla Lisa Gherardini’nin babası arkadaştır ve Leonardo da Vinci bu resim için özel olarak görevlendirilmiştir. Portrede oturur halde görünen Lisa Gherardini sfumoto tekniğiyle (renk ve tonlar arasında yumuşak geçişleri sağlayan gölgeleme yöntemi) resmedilmiştir.

d

Jan Van Eyck – Arnolfinin’nin Evlenmesi 

1389-1441 – Hollanda 

Sanatçının bu resmi tarihi açıdan da bir ilk olma özelliğine sahip. Bu tablo, evlenme anının resmedilmesi nedeniyle, bir nevi ‘evlilik cüzdanı’ niteliğinde. Eseri bu kadar önemli kılan detay ise ayna. Duvardaki ayna, müthiş bir akis tekniğiyle anı derinleştirmek için kullanılmış. Aynaya dikkatlice bakıldığında, Van Eyck’ın da resmin içinde olduğu görülür.
c

 

İnci Küpeli Kız – Johannes Vermeer  

1632-1675 – Hollanda

İnci Küpeli Kız Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in başyapıtlarından biri olan tablodur. Adından anlaşılacağı gibi odak noktası bir inci küpedir. Kimi zaman “kuzeyin Mona Lisa‘sı” ya da “Hollandalı Mona Lisa” olarak adlandırılır. Genel olarak Vermeer ve tabloları hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Tabloda resmedilen kızın hayal ürünü değil de gerçek bir model olduğu ve kızı ya da bir yakını olduğu düşünülmektedir.

f

Gustav Klimt – The Kiss 

1862-1918 – Avusturya

Tabloda, çizgiler ve dekoratif süslemeler dikkat çeker. Kadın ve erkeğin dünyasındaki farklılığa dikkat çeken ressam, kadını çiçekler arasında tıpkı bir ilkbahar gibi resmederken, erkeği daha sert çizgiler ve geometrik desenlerle yansıtır. Kadın ne kadar kırılgan ve yumuşaksa, erkek o denli sert ve nettir.

gustav_klimt_kiss

Osman Hamdi Bey – Kaplumbağa Terbiyecisi 

1906 – İstanbul 

Osman Hamdi Bey’in bu tablosu, özellikle ilham kaynağına dair net bilgilerin olmadığı dönemde, geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır. Kaplumbağaların esin kaynağının, Lâle Devri’ndeki Sadabad eğlenceleri sırasında, hava karardıktan sonra sırtlarına mum dikilerek serbest bırakılan kaplumbağalar olduğu öne sürülmüştür.

Kaplumbağa_Terbiyecisi

 

Leonardo da Vinci – Son Yemek

15. Yüzyıl – İtalya

Son Akşam Yemeği ya da Son Yemek  15. yüzyılda Milano’da Leonardo da Vinci tarafından Duke Lodovico Sforza’nın isteği üzerine yapılmış fresktir. Hıristiyan inanışına göre, İsa Mesih’in Romalı askerlerce tutuklanmasından bir gün önce Havarileriyle yediği son akşam yemeğini ifade eder.

Son Akşam Yemeği, Rönesans ressamlarınca çokca işlenen bir konu olmuştur. Bu eserlerin içinde en bilineni Leonardo da Vinci’nin yaptığı resimdir. Resim, Milano yakınlarındaki Santa Maria Dele Grazie’nin duvarına yapılmış ve bu gün oldukça yıpranmıştır. Leonardo’nun Mona Lisa’dan sonra en ünlü eseridir.

r

Raffaello Sanzio – Atina Okulu (School of Athens)

1483-1520  – İtalya

Raffaello, ilk çağın anıtsal mimarisi içinde bir yanda idealist Platon’u öte yanda realist Aristo’yu resimlemiştir. Felsefi inançlarına paralel olarak Platon göğü, Aristo yeri gösterir. Ayrıca resimde Öklid’den, Diyojen’e kadar pek çok ilk çağ filozofu ve matematikçisi de yer almıştır. Mekâna yerleştirilen ana figürlerden olan Platon ve Aristo’nun etrafında bulunan diğer filozof ve bilim adamlarıyla kalabalık bir görünüm izlenmektedir. Platon figürü için uzun sakallarıyla Leonardo da Vinci, ön plandaki basamaklardan birinde kolunu mermer bir bloğa dayayarak oturmuş matematikçi Heraklitos için ise Michelangelo modellik yapmıştır. Raffaello’nun kendisi ise basamakların altında en sağda resmin dışına bakmaktadır.

b

Salvador Dali – Belleğin Azmi 

1931 – İspanya

Gerçeküstücü tablo eriyen cep saatlerini konu almaktadır. Bu, Dalí’nin o yıllardaki ‘yumuşaklık’ ve ‘sertlik’ anlayışına ışık tutmaktadır. Tablonun ortasında “canavar” biçiminde bir insan figürü gözlenebilmektedir. Dalí’nin birçok yapıtında kullandığı bu nesne, sanatçının kendini betimlemesi olarak da algılanmaktadır. Resmin sol alt köşesindeki turuncu saat karıncalarla kaplanmıştır.

009 Belleğin Azmi The Persistence of Memory - Dalí

Van Gogh – Yıldızlı Gece 

1889 – Hollanda

Yıldızlı Gece (De Sterrennacht), Hollandalı ressam V. W. van Gogh tarafından yapılan bir yağlıboya tablo. Ressam, tabloda Fransa’da kaldığı odanın penceresinden Saint-Rémy-de-Provence köyünün gece veya sabaha karşı (yazının devamında değineceğim) görünüşünü resmetmektedir.

VVG6

 

 

In this article