Dünyaca Ünlü Fotoğrafçılar ve Hikayeleri

  Fotoğrafçılık, bir zamanlar hobiyken şimdilerde bir meslek haline gelmiş durumda. Tabi bu durum eline kamerasını ve fotoğraf makinesini alan her insanın fotoğraf çekebileceğini göstermiyor. Neticede bu işin...

65838

 

Fotoğrafçılık, bir zamanlar hobiyken şimdilerde bir meslek haline gelmiş durumda. Tabi bu durum eline kamerasını ve fotoğraf makinesini alan her insanın fotoğraf çekebileceğini göstermiyor. Neticede bu işin de bir sırrı ve birtakım kuralları bulunuyor.

Dünyanın en güzel karelerini çeken ünlü fotoğraf sanatçıları bu durumun en açık göstergesi. Bugün sizlere ilham kaynağı olması açısından dünyanın en ünlü fotoğrafçılarını bir araya getirdik. Şaşırtıcı hayat hikayeleri ile karşınıza çıkan sanatçılar hakkında pek çok bilgi edinebilirsiniz.

1. Steve McCurry

Dünyanın en ünlü fotoğrafçıları denildiğinde ilk akla gelmesi gereken isimlerden birisi kuşkusuz Steve McCurry. Ünlü eserleri ile dünyanın pek çok noktasında yankı uyandırmayı başaran Steve, daha çok National Geographic fotoğrafçılığı ile biliniyor.

Steven McCurry

1950 yılının 24 Şubat’ında dünyaya gelen sanatçı, eğitim hayatına ilk olarak Pensilvanya Eyalet Üniversitesi Sanat ve Mimarlık Koleji’nde adım atmış. Ardından da “The Daily Collegion” gazetesinde serbest foto muhabirliği yaparak kariyerini devam ettirmiş.

Asıl fotoğraf macerasına ise 1979 yılında gitmeye karar verdiği Hindistan yolculuğu ile başlıyor. Kaçak yollarla Pakistan’a geçerek Afganistan-Pakistan sınırındaki mülteci kampında çalışırken 12 yaşlarındaki Afgan kızı “Sharbat Gula’nın fotoğrafını çekerek gizemli başarısını tüm dünyaya duyuruyor.

Steven McCurry
Eski gelenekler, sevincin özü, insanlık mücadelesi,  çatışmalar, ve kaybolmaya yüz tutmuş kültürler, sanatçının fotoğraflarında yansıtmak istediği motiflere örnek oluşturuyor. Özellikle iç savaşı çok güzel şekilde gözler önüne serdiği için World Press Photo, Ulusal basın Fotoğrafçıları ve Robert Capa Altın Madalyası gibi pek çok yarışma ödülü bulunuyor. “Portreler”, “Güney Güneydoğu”, “İmparator Yolu” ve “Muson” ise yayınlanmış kitaplarından birkaçı.

2. Jimmy Nelson

Jimmy Nelson

1967 yıllarında İngiltere’nin Kent şehrinde dünyaya gelen Jimmy Nelson, sanatsal fotoğrafları ile öne çıkmayı başaran fotoğrafçılardan bir tanesi. Henüz 19 yaşındayken Tibet yolculuğuna çıkan sanatçının fotoğrafçılık hikayesi, yanına aldığı küçük fotoğraf makinesi ile başlıyor.

Jimmy Nelson

50 yıllık kamerası ile dünyanın pek çok kabilelerini dahi gezme fırsatı bulabilen Nelson, Pakistan-Hindistan arasında devam eden ve Afganistan’da yaşanan Rus baskısını dahi çekebilmeyi başarmış. Güney Amerika, Asya ve Afrika’da eğitim gören sanatçının aynı zamanda “Çin Edebi Portreler” adlı bir kitabı da var.

3. Eric Lafforgue

Eric Lafforgue

Küçüklüğünden beri farklı ülkelerin ve kabilelerin hayatlarını incelemek isteyen Eric Lafforgue, 2006 yılından beri profesyonel anlamda fotoğrafçılık yapmaya devam ediyo Sanatçı, çekim yapmaya geç dönemde başlasa da yaptığı çalışmalar bu fotoğrafçılığa olan ilgisinin çok eskilere dayandığını gösteriyor.

Eric Lafforgue

Kuzey Kore, Etiyopya ve Papua Yeni Gine kabilelerinin çekimlerini yapan sanatçının en çok ses getiren çalışması ise Me’en Kabilesi’nin Haziran aylarında düzenlenen Ka’el adını verdikleri yeni yıl törenini ölümsüzleştirdiği kare. Bu özgün fotoğraf, kısa sürede tüm dünya üzerinde büyük yankı uyandırmayı başardığı için halen önemini korumayı başarıyor.

Ayrıca sanatçının tüm eserlerini;  CNN Traveller, New York Times, Sunday Times, National Geographic ve Discovery Channel gibi ünlü dergilerde de görebilmek de mümkün.

4. Joachim Schmeisser

joachim schmeisser

Almanya’nın Bad Mergentheim  şehrinde doğan Joachim Schmeisser, çocukluğundan beri fotoğrafçılıkla meşgul olan en ünlü fotoğrafçıların başında geliyor. Sanatçının başarısının ardında gizlenen en önemli etken ise 80’li yıllardan beri fotoğraf stüdyosu kurarak çalışmalarını profesyonel düzeyde devam ettirmesi.

joachim-schmeisser

Joachim fotoğraflarında, gerçek hayat kurgusundan öte farklı ve yeni perspektiflere yer veriliyor. Fotoğrafların konusunu ise daha çok insanlar, hayvanlar ve doğa oluşturmakta. Eserleri pek çok dergiye konu olan sanatçının 2012 yılında almaya hak kazandığı “Hasselblad Masters” adında bir ödülü de bulunuyor.

 

 

In this article