cemre ne zaman düşer

Baharın Müjdecisi Cemre Nedir? Cemre Ne Zaman Düşer?

Kış ayının yerini yavaş yavaş ilkbahara bırakmasıyla havalar ısınıyor. Baharı ve güneşli günleri müjdeleyen cemre de önce havaya, sonra da suya ve toprağa düşecek. Peki cemre düşmesi nedir?...

7633

Kış ayının yerini yavaş yavaş ilkbahara bırakmasıyla havalar ısınıyor. Baharı ve güneşli günleri müjdeleyen cemre de önce havaya, sonra da suya ve toprağa düşecek. Peki cemre düşmesi nedir? Havaların ısınması ve baharın gelmesiyle olan ilişkisi nedir? İşte ayrıntılar!

Cemre Düşmesi Nedir?

cemre düşmesi

Arapça kökenli olan ‘’cemre’’nin sözlük anlamı kor, yani ateştir. Aslında mevsimlerin sıcaklığıyla ilgili bir durumu anlatır. Genel olarak sıcaklığın artması, soğuğun da havayı terk etmesi olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlangıcından hemen önce 1 haftalık arayla önce havaya, sonra suya ve toprağa düştüğü yaygın bir kanaattir. Düşen bu cemreler sayesinde havamızın, suyumuzun ve toprağımızın ısındığına inanılır. Cemreler sırasıyla 19 – 20 Şubat’ta havaya, 26 – 27 Şubat’ta suya ve 5 – 6 Mart’ta da toprağa düşer.

Halk Kültürlerinde ve Edebiyatlarında da Önemli Bir Yeri Olan Cemre

Tabiatla iç içe yaşayan topluluklarda da mühim bir olay olarak kabul edilir. Cemre düşmesi o zamanlardan itibaren insanı sevindiren bir gelişme olduğundan, toplumsal sorunların da azaldığı ve insanların daha güler yüzlü, enerjik olduğu bilinir. Baharın gelişi olarak bilinen cemre, aynı zamanda çeşitli etkinliklerle günlerce kutlanır. Sıcak havaların, güneşli günlerin gelmesinin yanı sıra bolluk, bereket, pozitif enerjinin de en çok yaşanacağı zaman olarak kabul edilir. Açık havanın insan psikolojisine olan etkileri düşünülünce tabii ki cemreye niçin bu kadar önem verildiğini anlamak oldukça kolaydır. Baharın gelmek üzere olduğunu bize haber veren cemre ile beraber işe, ilişkilere, hayata dair yeni umutlarımız ortaya çıkar ve yeşerir.

In this article