Bahar Aylarında Şehir Çiftçiliği

  Yazın habercisi olan bahar çoktan güzel güzel yüzünü göstermeye başladı! Çalışma şevkinin kaçtığı bu güneşli günlerde herkes bir yerlere gitmek ve doğa ile baş başa güzel vakitler...

5033

 

Yazın habercisi olan bahar çoktan güzel güzel yüzünü göstermeye başladı! Çalışma şevkinin kaçtığı bu güneşli günlerde herkes bir yerlere gitmek ve doğa ile baş başa güzel vakitler geçirmek istiyor. Ancak şehrin gürültülü ve monoton hayatında kalmak zorunda kalan kişiler için bu istek biraz hayale kaçıyor.

şehir çiftçiliği

Peki bu hayali gerçekleştirmek için neler yapabiliriz? hiç düşündünüz mü? Düşünmediyseniz sizleri şehir çiftçiliği denilen bir kavramla tanıştıralım! Doğal ortamlara gitmeye pek vakti olmayanlar artık yaşadıkları şehir içinde de çiftlik hayatı yaşayabiliyor. Eğer siz de kuşların cıvıltısını hissetmek, bol yeşillikler arasında toprakla eğlenmek, Kendi meyvenizi ve sebzenizi yetiştirmek istiyorsanız Şehir çiftçiliğini deneyebilirsiniz.

Tarım Yapmak için Artık Köye Göç Etmeye Gerek Yok!

Günümüzde “ah köyde olsak en taze meyveleri yerdik” diye iç geçirmenize hiç gerek yok! Çünkü küçük bir toprak alanında bile kendi taze besinlerinizi yetiştirebilir ve sofralarınıza sağlık getirebilirsiniz. Böylelikle şehir hayatından kopmadan doğa ile bütünleşebileceksiniz.

İlk Olarak Küçük Bir Alandan Başlamalı!

Şehir içinde tarım ve çiftçilik yapmaya karar verdiyseniz öncelikle tarım alanınızı belirlemeniz de fayda var. Örneğin: Müstakil evinizin bir bahçesi bile güzel bir başlangıç olacaktır. Bu sayede hem tarım yapımı konusunda yavaş yavaş deneyim de kazanabileceksiniz.

Yetiştirilen Yiyecekler İlk Olarak Hobi Amaçlı Olmalı!

Sizin de gönlünüz de şehir çiftçiliği varsa, ilk olarak sofranıza taze yiyecekler eklemek gibi bir amacınız olmamalı! İlk olarak toprağa karşı gerçekten bir ilginiz var olup olmadığını yoklayarak işe başlamalısınız.

İşin Ehlini Bilmek Önemli!

şehir çiftçiliği

Tarım için öncelikle bazı önemli hususları kendinize kural olarak benimsemelisiniz. Öncelikle drenaj temizliğinizi aksatmamalısınız. Drenaj temizliği, tarlanın kenar kısımlarına açılan kanalların temizliği olarak biliniyor.

Özellikle ekim esnasında suyun tahliyesi için mutlaka bu drenaj temizliğine dikkat etmek önem taşıyor. Ayrıca yeşil gübreleme ile kullanılmaz hale gelen toprağın da ıslah edilmesi gerekiyor. Yaz döneminde ise tarlalara ekilecek fideler belirleniyor.

Metropol Kentlerdeki Bahçeler Tercih Edilebilir!

İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunan 20 dönümlük arazide sebze ve meyve yetiştirmek isteyenler için hobi bahçesi alanı bulunuyor. Diğer tercih edilebilecek alanlardan birisi de Çengelköy. Hiçbir kimyasal gübre kullanılmayan alana, Doğa Derneği ve Emek Mahallesi sakinleri hayat veriyor. Ayrıca Sultangazi Belediyesi’nin düzenlediği Hobi Bahçeleri de ekip biçmek için uygun yerlerden bir tanesi. 70 metrekarelik alanda 12 tanesi seralı olan 56 bahçe bulunuyor.

şehir çiftçiliği

İzmir’in İnciraltı Engelli Hizmet Merkezi, konsept yapıda hizmet gösteren alanların başında geliyor. Geniş bahçe içerisinde eğitimden rehabilitasyona, engelli öğrenci alanlarından aile parklarına kadar pek çok farklı bölüm bulunuyor. Ankara’nın Çansera Kent Bahçesi de yine bu alanda faaliyet gösteren noktalardan bir tanesi. Bahçede kır kahvelerinden bisiklet yollarına ve çocuk oyun alanlarına kadar pek çok önemli durak dikkatinizi çekecektir.

Komşuköy Üyeliğini Deneyin!

Farmville oyununun hayata geçirilmiş en güzel yollarından bir tanesi Komşuköy. Beykoz Cumhuriyetköy’de yer alan geniş tarla üzerinde taze meyveyi veya sebzeyi yetiştirebiliyorsunuz. Tarlanızın büyüklüğüne göre dilediğiniz ürünü seçmekte de özgürsünüz. Üstelik ister oyun gibi bilgisayar ekranından işlerinizi yönetebilir isterseniz kazmanızı küreğinizi alarak kiraladığınız tarlanızın keyfini sürdürmeye başlayabilirsiniz.

Komşuköy

İlk başta sadece oyun gibi bir his veren bu uygulama ile yeşillikler içinde güzel anlara tanıklık edebileceksiniz. GDO’suz organik fideler ile artık sofralarınıza sağlık gelecek! Ayrıca tarım  eğitimleri ve uygulamaları gibi eğitici faaliyetlere katılabilme imkanınız bile var. Ne kadar güzel değil mi? Hadi o halde şimdi de deneme sırası sizde!

 

In this article