Sağlıklı ve Güzel Bir Cilde Kavuşmanın 15 Yolu

Herkes sağlıklı bir cilde sahip olmak ister. Özellikle kadınlar, hem sağlıklı hem de pürüzsüz bir cilt için farklı dermatolojik ürünlere başvurur. Cilt için genellikle sabah uyandıktan sonra, akşam...

10813

Herkes sağlıklı bir cilde sahip olmak ister. Özellikle kadınlar, hem sağlıklı hem de pürüzsüz bir cilt için farklı dermatolojik ürünlere başvurur. Cilt için genellikle sabah uyandıktan sonra, akşam uyumadan önce yaşlanma karşıtı birden fazla krem kullanılır. Göz çevresi için ayrı, dudak çevresi için ayrı bakım ürünleri derken, krem rafımız çoktan dolmuştur bile.

Konu cildimiz olunca, yeterli ya da yetersiz güneş ışığı bile hassas cildimize zarar vermeye yetiyor. Özellikle makyaj malzemeleri, kimyasal yapılarıyla cildimizi yoran etmenlerden sadece bir tanesi. Cilt bakımında önemli olan, günün hangi saatinde hangi kremi kullanacağımız ya da hangi makyaj malzemelerini kullanacağımız değil. Gelin hep beraber sağlıklı bir cilt için dermatolojik önlemlerden önce rutin olarak uygulamamız gereken faktörlere göz atalım.

Bol Bol Su İçin

Uzmanlar “günde en az iki litre” su tüketmemizi söyler. Vücut sağlımız için önemli olan bu miktar, cildimiz için de çok faydalı. Su cildi gerginleşiyor ve cilt eskisine göre daha az kuruyor.

Doğal Olmayan Yiyeceklerden Kaçının

Fast-food ve pek çok tatlı yiyecek özellikle abur-cuburlar, cildin yorgun görünmesine neden oluyor. Ayrıca yağlı bir cilde sahipseniz, doğal olmayan yiyecekler sivilceye neden olabilir. Cildinizin gerçek anlamda sağlıkla ışıldamasını istiyorsanız, mönünüzde taze besinlere ve vitaminlere yer vermelisiniz.

En Az 7 Saat Uyumak Önemli

Güzel bir cilt, sağlıklı beslenme ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın yanı sıra yeterince uykuya da gereksinim duyuyor. Hafta içi iş-okul stresinden yeterli uykuyu alamayıp, hafta sonu ise saatlerce uyumak yeterli olmayacaktır. Uzmanlar, “günde” en az 7 saatlik bir uykunun sağlıklı olduğunu belirtiyor. Eğer yatma ve uyanma vakitlerinizi ayarlamakta güçlük çekiyorsanız, bazı telefon uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Yatma zamanı uygulamaları, uykunuzu düzene sokmanızda size yardımcı olacaktır.

Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durmalı

Cildinizi erkenden yaşlandıran ve pürüzsüzlüğünün bozulmasını sağlayan en büyük etmenlerden biri de zararlı alışkanlıklar. Yaşınızın ilerlemesine rağmen sağlıklı bir cilde sahip olmak istiyorsanız, sigara kullanımına son vermelisiniz. Bu zararlı alışkanlık da cildin nem dengesini alt üst ediyor ve derin kırışıklıklar oluşmasına yol açıyor.

Güneş Kremi Kullanmayı İhmal Etmeyin

Mevsim yaz ya da kış olsa da farketmez. Zararlı UV ışınları her an güneşten yansıyabilir.

Beyaz cilt tipleri UV ışınlarının zararlı etkilerini daha yoğun yaşarlar. Özellikle yanıklar, alerjik reaksiyonlar, cilt kanserleri daha sık görülür. Koyu ten rengine sahip kişilerde ise güneşe bağlı, pigmente cilt lekeleri  daha sıklıkla gözlenir.

Zararlı UV ışınlarından korunmak için iki seçeneğiniz var; günlük nemlendiricinizi düzenli olarak sürmek ya da makyajınızın altına bir güneş koruyucu kullanmak.

Cildinize Masaj Yapın

Yatmadan önce, cildinizi temizledikten sonra nemlendiricinizi masaj yaparak sürün. Masajı yaparken kremi iyice yedirmeye özen gösterin. Masaj yapmak, hem cildinizi yumuşatacak hem de huzurlu bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

Düzenli Egzersiz Uygulayın

Egzersizin faydaları saymakla bitmez. Cilt sağlığınız için de düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Cildinizin sıkılığı sağlıklı olduğunun işaretlerindendir. Sıkı ciltte istenmeyen lekelenmeler ve siyah nokta görülmeleri en aza iner. Ayrıca spora makyajla gitmemeliziniz.

Göz Bakımını İhmal Etmeyin

Gözleriniz cildinizin tam merkezinde yer aldığı için önemli. Gözlerinizin yorgun ve bitkin görünmesi cildinizin de o şekilde görünmesine sebep olur. Bu sebepten gözlerinizin bakımını ihmal etmeyin. Özellikle göz çevresi, cildimizdeki en ince deri dokusuna sahip. Bundan dolayı göz çevrenizin bakımında kullanacağınız bakım ürünlerinin içerdiği maddeleri ayrıntılı inceleyin.

Her Gün Makyaj Yapmayın

Makyaj cildin nefes almasına engel olur. Bu sebepten özellikle fondöten, pudra gibi gözeneklerinizi kapatan ve cildinizin nefes almasını engelleyen malzemeleri mümkün olduğunca az kullanın.

Gece Uyurken Makyaj Çıkarmaya Üşenmeyin

Uyuyakaldığınızda uykunuza kıyamadığınız için yatağınızdan kalkmamazlık yapmayın. Makyaj malzemeleri her ne kadar cildimizi güzelleştirse de kimyasal bileşimlerden ibaret.

Eğer Gece Uyurken Makyajınızı Çıkarmazsanız:

Fondöten, BB Cream, pudra gibi ürünleri temizlemezseniz dış etkenlerden aldığınız kötü havayı, egzoz dumanını, sigara dumanlarını, bakterileri yüzünüzde toplarsınız. Bu da cildinizin hava almamasına ve kirli kalmasına neden olur. bu nedenden fondöten ciltten tamamıyla arındırılmalıdır.

Rujla uyumak ve ciltte bırakmak oldukça zararlıdır. Dudak morarmaları, rengin solgunluğu, kuruluk ve çatlağın başlıca sebeplerinden bir tanesi rujla uyumaktır.

Maskara, likit (Eye-Liner, Dip-Liner) gibi göz çevresinin tamamını ilgi alanına alan bir makyaj türüdür. Temizlenmemesi gibi durumlarda ise bazı zorluk ve sıkıntılar yaşama durumu söz konusudur. Göz makyajında kullanılan bu ürünler yapısı gereği serttir. Kıl köklerini tıkar, gözün hava almasını engeller ve sonu enfeksiyona yol açabilir.

Makyaj Fırçalarınızı Her Zaman Temiz Tutun

Kullandıkça ve temizlemedikçe içinde bakteri oluşuyor ve tekrar yüzüne sürünce sivilce oluşmasına neden olabilir. Ayrıca temizlenmemiş makyaj fırçaları makyaj malzemeleriniz için de faydalı olmayabilir. Farlarınızın rengini değiştirebilir. 🙂

Makyaj Malzemelerinizi Kontrol Edin

Eğer rimelinizde bir koku, rujunuzda ise bir tuhaflık hissetmeye başladıysanız, o makyaj malzemelerini asla kullanmayın. Tarihi geçmiş olmasa da makyaj malzemeleriniz cildinize olumsuz bir etkisini gördüğünüz an kullanmayı bırakın.

Haftada Bir Kez Peeling Yapmayı İhmal Etmeyin

Az ve öz cilt ürünü kullanmalısınız. Sağlıklı ve güzel bir cilt için şu döngüyü aksatmamanız önemlidir: Temizle, tonikle, nemlendir. Ama bu döngüyü uygularken cildiniz ile uyumlu olmasına ve kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz.

Kaynağı olmayan Bitkisel Kürler

Kaynağından (Cilt bakım uzmanı, doktor) haberdar olmadığınız, güvenilir olmayan bitkisel kürleri uygulamamalısınız. Bitkisel karışımlar, cildinize iyi geleceği gibi, cildinize uyumlu olmayan vitaminler, mineraller de barındırabilir. Bu konuda oldukça dikkatli olmanız gerekiyor.

Cildimizin birçok ana bileşen ile sağlıklı ve pürüzsüz bir hale geldiğini anlattığımız blog yazımız, umarım sizin için faydalı olmuştur.

Sağlıklı günler dileriz. 🙂

 

 

In this article