Sağlıklı Kış Çayları

Kışın yaklaşması ile hasta olma olasılığımız artıyor, bağışıklık sistemimiz güçsüz kalıyor. İlaç almadan bitkilerle kışın etkilerinden korunmak mümkün. Bitki çayları birçok hastalığa karşı vücudu korumaktadır. İşte kış çaylarının...

6128

Kışın yaklaşması ile hasta olma olasılığımız artıyor, bağışıklık sistemimiz güçsüz kalıyor. İlaç almadan bitkilerle kışın etkilerinden korunmak mümkün. Bitki çayları birçok hastalığa karşı vücudu korumaktadır. İşte kış çaylarının faydaları;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun sonucunda da hastalıklara kolay yakalanmayı engeller.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelir.
  • Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelerek, stresi yok eder.
  • Unutkanlığa karşı koruma sağlar.
  • Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir.
  • Göğüs ağrısına fayda sağlar.
  • Romatizma gibi kemik ağrılarına iyi gelir.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.

Nane Çayı

Gaz ve şişkinliği alan, genellikle sindirime yardımcı olmak için kullanılan nane çayı mide bulantısını geçirmek ve terlemeyi arttırarak ateş düşürmek için de kullanılabilir. Reflü ve sık sık mide ekşimesi yaşayan kişilerin bu problemlerini arttırabileceği için tavsiye edilmez.

Nane çayı

 

Zencefil

Faydaları saymakla bitmeyecek olan zencefil, grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürüğün yanı sıra, mide bulantılarının da en garantili çözümüdür. Zencefili hem kuru hem de taze hâliyle tüketebilirsiniz. Ancak çok acı bir tadı olduğu için miktarı küçük tutmanız gerektiğini unutmayın. Zencefil, grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. 3-4 santim büyüklüğünde, kabuğu soyulmuş zencefili çok ince dilimleyerek kaynamış suya atıp 10-15 dakika bekletmek, çayınızı hazırlamak için yeterli olacaktır. Bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.

Zencefil çayı

 

Papatya Çayı

Yoğun bir iş gününden sonra, evinizin rahatlığında bir bardak papatya çayı içmek tüm stresinizi alacaktır. Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra boğaz ağrısını hafifletir, öksürüğü alır ve ağız içinde oluşan iltihaplanmalara iyi gelir. Hatta ağız içi yaralarına karşı papatya ile ağız gargarası hazırlayabilirsiniz. Orta dereceli uykusuzluk çekenlere yatmadan 2 saat kadar önce bir bardak papatya çayı içmeleri tavsiye edilir.

Papatya Çayı

 

Melisa Çayı

Yorgun, mutsuz ve hoşnutsuz hissediyorsanız kendinizi daha iyi hissetmek için bir bardak melisa çayı içebilirsiniz. Melisa çayı ayrıca konsantrasyonu arttırır ve uykudan 1 saat önce içildiğinde uykuya geçişi kolaylaştırır. Çayınızı akçaağaç şurubuyla tatlandırabilir veya 2-3 damla limon ekleyebilirsiniz. Soğuk melisa çayı yaz aylarında hem faydalı hem de lezzetli bir serinletici olarak kullanılabilir.

Melisa Çayı

 

Karahindiba Çayı

Karahindiba, papatyagiller ailesinden olan çok yıllık şifalı bir bitkidir. Tedavi amaçlı olarak karahindibanın çiçekleri, yaprakları ve kökleri kullanılır. Karahindiba çayı sindirim sistemini iyileştirmek için çok iyidir. Karaciğeri temizler ve safra atımını arttırarak sindirime yardımcı olur. Ağır hastalıklardan sonra halsiz vücudu canlandırır.

Karahindiba Çayı

 

Kuşburnu Çayı

Cilt sağlığını korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan C vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırır. İdrar söktürücü olarak idrar yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

Kuşburnu Çayı

 

Rezene

Pakistan ve Hint mutfağının vazgeçilmezi rezene, dereotunu andıran bir kokuya sahiptir. Hazımsızlık, mide krampları, sindirim sorunları ve ateşe iyi gelen rezene, yağ yakılmasını hızlandıran özelliğiyle de zayıflamaya yardımcı oluyor. Kadınların favori çaylarından biri olduğunu söylesek yalan olmaz.

Rezene Çayı

Ihlamur

Kokusu bile yeter dediklerimizden. Ihlamur, boğaz ağrılarına birebir, göğsü yumuşatıcı özellikleri ile kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Balsız düşünemediğimiz çaylardan biri kendisi. Ancak bal sevmeyenlerdensiniz az şeker ile de enfes olur. Eğer boğaz ağrınız varsa, bal ile birlikte limon da katarsanız bundan iyisi yoktur.

Ihlamur Çayı

Bitki çayları ile ilgili bir uyarı yapalım, eğer bu çayları tek olarak değil de karıştırıp içmeyi seviyorsanız karıştırdığınız bitkilerin birbiri ile etkileşimi olup olmadığını mutlaka araştırın. Bu şekilde birbiri ile etkileşime giren bitkiler zehirlenmeye bile yol açabiliyor. Bitki çaylarını demlemek için hazır paketlenmiş olanları alabilirsiniz yada güvendiğiniz bir aktardan satın alabilirsiniz. Aldığınız bitki çaylarını demlemek için, su kaynadıktan sonra bitkileri sıcak suda biraz bekleterek demlemeye bırakın. Daha sonra hazırladığınız çayları içebilirsiniz. Son zamanlarda popüler olan beyaz Çay ve faydaları hakkında bilgi edinmek isterseniz buradan erişebilirsiniz. Afiyet olsun!

In this article