Glutensiz Ürünlerle Yemek Tarifleri

  Çölyak hastalarının düşmanı olan gluten, buğdayın yapısında yer alan bileşenden birisini oluşturuyor. Buğdayın yapısında glütenin ve gliadin adında iki adet ana bileşen madde yer alıyor. Aslında ana...

13659

 

Çölyak hastalarının düşmanı olan gluten, buğdayın yapısında yer alan bileşenden birisini oluşturuyor. Buğdayın yapısında glütenin ve gliadin adında iki adet ana bileşen madde yer alıyor. Aslında ana madde olarak gluten oldukça sağlıklı. Ancak günümüzde yetiştirilen buğdayların bozulmuş genetik yapısına bağlı olarak zararlı hale dönüşebiliyor. Dolayısıyla gluten hassasiyeti olanlar için artık birbirinden farklı yemek tarifleri hazırlanıyor.

Eğer siz de çölyak hastalığından şikayetçiyseniz veya glutene karşı belirli bir hassasiyetiniz varsa derlemiş olduğumuz yemek tarifleri listesine mutlaka bir göz atmalısınız. İşte enfes mi enfes o sağlıklı tarifler…

Ara Öğünlere Yakışır: Glutensiz İçli Köfte

içli köfte

Malzemeler:

  • 1 su bardağı mısır unu veya mısır irmiği
  • Pul biber, tuz, karabiber
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pirinç
  • Kızarması için bol sıvı yağ
  • 1 su bardağı glutensiz un

İç Harcı için:

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • İsteğe bağlı ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 150 gram kıyma
  • 1 soğan

Yapılışı:

  1. Pirinci su ile haşlayın ve üzerine mısır ununu veya mısır irmiğini ekleyin
  2. Köfte harcının içerisine yumurtayı, karabiberi, tuzu ve pul biberi katın. Güzelce harmanladıktan sonra glütensiz unu ilave edin ve harcı karıştırmaya devam edin.
  3. Soğanı ve kıymayı kavurun. Üzerine salça, tuz ve baharatlar ekleyin ve kavurduktan sonra harcınızı soğumaya bırakın.
  4. Harç dinlendikten sonra limon büyüklüğünde parçalar koparın ve içerisini kıymalı harçla doldurarak kapatın.
  5. Derin bir tencerenin içerisinde yağla birlikte kızartın. Altın renginde kızaran köftelerinizi ister sıcak isterseniz soğuk şekilde servis edin.

Sıcak Bir Öğün: Glutensiz Sebzeli Çorba

sebzeli çorba

Malzemeler:

  • 15 taze fasulye
  • ½ yemek kaşığı glutensiz un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 su bardağı ev yapımı tavuk suyu
  • 1 orta boy kabak
  • 1 orta boy havuç
  • Tuz, toz nane ve karabiber
  • ½ yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:

  1. Tüm sebzeleri iri iri dilimleyin.
  2. Tereyağını eritin ve glutensiz un eşliğinde kavurun.
  3. Domates salçasıyla sebzeleri, kavrulmuş un içerisine ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  4. Tavuk suyunu ekleyerek sebzeleri haşlamaya geçin.
  5. Sebzeler yumuşadıktan sonra blender’dan geçirerek baharatları ekleyin.
  6. Çorbanız biraz kısık ateşte kaynadıktan sonra da altını kapatıp servis etmeye başlayın. Şimdiden afiyet olsun 😊

Kahvaltıların Baş Tacı: Glutensiz Krep

krep

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı glutensiz un
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı mısır unu
  • 1 çay bardağı kabartma tozu

Yapılışı:

  1. Tüm malzemelerinizi geniş bir kavanoz kabına alın.
  2. Kavanozun kapağını kapatarak güzelce çalkalamaya başlayın. Ardından boza kıvamına gelen krebinizi, ister normal geniş bir tavada isterseniz krep tavasında pişirmeye başlayın.

 


Not: Glutensiz krebinizi damak tadınıza göre ister reçelle isterseniz kaşar peyniri, zeytin, domates veya yeşillik gibi diğer kahvaltılık besinlerle renklendirebilirsiniz.

Hazırlarını Boşverin: Glutensiz Pizza

pizza

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 20 gram yaş maya
  • 2 bardak glutensiz un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı su

Üstü için:

  • Salça, mozarella peyniri, kekik, beyaz peynir, mantar, zeytin, biber

Yapılışı:

  1. Hamur için gerekli malzemeleri geniş bir kaba alın. Güzelce yoğurduktan sonra hamurunuzu dinlendirmeye başlayın.
  2. 10 dakika kadar dinlenen hamurunuzu tepsinin ebadına göre genişletin
  3. Salçanızı çok az miktar su ile inceltin ve hamurunuzun üzerine yayın.
  4. Üzerine tüm malzemelerinizi yayın ve 200 derecelik fırında yaklaşık 20-30 dakika kadar pişirin. Pizzanızın kızardığından eminseniz fırından çıkartın ve sıcak sıcak servis edin.

 

 

 

In this article