Dünya Olimpiyat Tarihinde Yaşanan 10 İlginç Olay

1904  St. Louis Olimpiyatları (ABD) çok uzak olduğu için, gidiş geliş masraflarının pahalı oluşu nedeniyle katılım çok az oldu ve dağıtılan 280 madalyanın 255 adedini Amerika Birleşik Devletleri sporcuları...

15842

1904  St. Louis Olimpiyatları (ABD) çok uzak olduğu için, gidiş geliş masraflarının pahalı oluşu nedeniyle katılım çok az oldu ve dağıtılan 280 madalyanın 255 adedini Amerika Birleşik Devletleri sporcuları aldı.

slide_1

 

1912 Stockholm’de (İsveç) şampiyonluk için güreşen iki sporcu, saatlerce mücadele etti, fakat mücadele bir türlü sonlanamadı. Her ikisi de altın madalyayı alacaklarını umarak, maçı idare etti ve 9 saat boyunca güreştiler. Hakem heyeti aldığı bir kararla maçı sona erdirdi, her iki güreşçi de ikinci ilan etti ve gümüş madalya sahibi oldu.

cdddsv

Tarzan filmleriyle bilinen ve 12 Tarzan filminde oynayan ABD’li aktör Johnny Weismuller, 1924 ve 1928 olimpiyat oyunlarında yüzmede beş altın madalya kazandı.

esther williams tumblr_lwsaasd0Yy1qhz43uo1_500

1928 yılındaki Amsterdam Olimpiyat Oyunlarında, Avustralyalı kürekçi Henry Pearce, çeyrek finalde yarışırken kayığını durdurarak, nehirden geçmekte olan ördek sürüsüne yol verdi. Pearce duraksamasına karşın, altın madalyayı ülkesine götürmeyi başardı.

Henry Pearce

1960 Roma Olimpiyatlarında sonradan müslüman olup Muhammed Ali adını alacak olan boksör Cassius Marcellus Clay Jr, uçak korkusunu yenemediği için olimpiyatlara katılmamayı düşünüyordu ama korkusunu yenerek 18 yaşında olimpiyat şampiyonu oldu.

mali

 

1964 Tokyo Japonya’da Etiyopyalı atlet Ababe Bilika şampiyon oldu. Etrafını saran TV mikrofonlarına “–Beni boşverin. İyi bir iş yapmak istiyorsanız, benim yerime ülkemde açlıktan ölen, ilaçsızlıktan kıvranan halkımın ihtiyaçlarını tüm dünyaya duyurun!” dedi. Bu sözler görülmemiş bir etki yarattı. Etiyopya’ya yardım başladı.

abebe-bikila-vibram_h

1980 Moskova olimpiyatları, Rusya’nın Afganistan’ı işgal edişini protesto için ABD ve 66 ülke tarafından boykot edildi. Türkiye’nin de dahil olduğu ülkeler Moskova’ya sporcu göndermedi.

1980olympics-1

1984 Los Angeles (ABD) olimpiyatlarına Romanya hariç Rusya ve diğer doğu blok ülkeleri katılmadı. Böylece Doğu bloğu 1980 Moskova olimpiyatlarına misilleme yaptı.

los angeles

 

1996 Atlanta (ABD) olimpiyatlarında, Naim Süleymanoğlu ve Hamza Yerlikaya üçüncü defa olimpiyat şampiyonu olma rekorunu kırdı.

1996

 

Güney Koreli görme engelli okçu Im Dong-Hyun, 2012 Londra Olimpiyatları’ndaki ilk rekorun sahibi oldu. Sol gözü yüzde 10, sağ gözü ise yüzde 20 görme kabiliyetine sahip Güney Koreli okçu Im Dong-Hyun, her sporcunun 72 atış yaptığı takım sıralama turunda dünya rekorunu kırdı.

ımd

 

 

In this article