Teknoloji ve Hayal Gücünün Sentezi: Üç Boyutlu Yazıcılar

Öncelikle üç boyutlu baskı hakkında biraz teorik bilgiden bahsedelim. Üç boyutlu baskı, sanal ortamda tasarlanmış herhangi şekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemidir. Bu işlem, üç...

12076

Öncelikle üç boyutlu baskı hakkında biraz teorik bilgiden bahsedelim. Üç boyutlu baskı, sanal ortamda tasarlanmış herhangi şekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemidir. Bu işlem, üç boyutlu yazıcı (3D Printer) ile gerçekleştirilir. Baskılar birçok türde ham maddenin kullanılması ile yapılabilir. Üç boyutlu yazıcılarda en yaygın kullanımı olan ham madde PLA ve ABS adı verilen sert plastiklerdir.

Üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu bir nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesine ve her bir katmanının eritilen ham madde dökülerek üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanır. Üretimin tamamlanması, oldukça kısa sürede gerçekleşir. Bir insanın günlerce uğraşıp yapabileceği ürün, 3D Printer sayesinde birkaç saatte ve hatasız bir şekilde yapılabilir.

Ekran Alıntısı
çalışma prensibi

Üç Boyutlu Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

Bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak tasarlanan her şey 3D Yazıcı ile üretilebilir. Üç boyutlu yazıcıların yaygın kullanım alanlarına göz atalım. Geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan üç boyutlu yazıcılar, birçok sektör tarafından çok kısa sürede benimsendi ve kullanılmaya başlandı. Dental, kuyumculuk, maket tasarımı, prototip, kalıplama işlemleri, medikal, moda. Bunun dışında  bilgisayar ortamında boyutlanan akla gelebilecek tüm tasarım fikirleri, üç boyutlu yazıcılar tarafından üretilebilir.

Üç Boyutlu Yazıcıdan Çıkmış Ürünler

Maket Tasarımı

img_2628

Kuyum Ürünlerinin Üretimi

Interlocking-brass-01

Çeşitli Objeler

random-3D-printed-things

Plastik Ürünler

Screenshot_2Medikal Ürünler

maxresdefault

3D Yazıcı ile Üretilmiş Bir Gitar

1012_c7fcbad095d9460fd4c50ec039a1d878

Kısacası Sanal Ortamda Tasarlanan Her Şey 

3D-printing-small-business

Videoda üç boyutlu yazıcının çalışma şeklini uygulamalı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Üç Boyutlu Kalem: 3D Doodler – 3D Pen

Son zamanlarda 3D yazıcıların bu kadar ünlü olması, 3d yazıcının farklı versiyonu olan üç boyutlu çizim yapabilen kalemleri de beraberinde getirdi. Üç boyutlu kalemlerin yazıcından farkı, sanal ortama ve çıktıya gerek duymaması. Üç boyutlu kalemlerle kağıda gerek duymadan sınırsız obje üretebilirsiniz. İşte 3D Kalem kullanımına harika bir örnek:

In this article