Estetik ve İşlevsel: Evlerde İskandinav Stili

Sadeliğin ve fonksiyonelliğin ön plana çıktığı İskandinav dekorasyon tarzı ilk olarak 1950’li yıllarda karşımıza çıkmasına rağmen hala günümüzün en gözde iç mimari akımlarından. Geleneksel tasarımlardan uzak, daha çok...

15055

Sadeliğin ve fonksiyonelliğin ön plana çıktığı İskandinav dekorasyon tarzı ilk olarak 1950’li yıllarda karşımıza çıkmasına rağmen hala günümüzün en gözde iç mimari akımlarından. Geleneksel tasarımlardan uzak, daha çok modern unsurlar içeren İskandinav stilinde kalabalık ve gösteriş kavramlarına karşı minimalist ve pragmatist yaklaşımlar benimsenmiştir. Tam da bu nedenle İskandinav tarzına doğal malzemeler, soyut çizgiler ve nötr renkler hakimdir. Mümkün olduğunda aydınlık, göz yormayan, belirli bir düzene sahip ve işlevsel dekorasyon ögelerinin kullanıldığı bu akım; küçük alanları daha ferah hale getirdiği için de sıklıkla tercih edilmektedir.

Kuzey ülkelerinde doğan bu dekorasyon anlayışı, şimdilerde dünyanın hemen her noktasında kendisine karşılık bulabiliyor. Üstelik hem estetik hem de kullanışlı yaşam alanları yaratmayı mümkün kılan İskandinav stilini uygulamak sanıldığından çok daha kolay. Buna ek olarak, İskandinav zevklerine uygun bir dekorasyona sahip olmak için çok yüksek bütçelere de ihtiyacınız yok. Eğer siz de İskandinav tarzda bir evde yaşamak istiyor fakat dekorasyona nereden başlayacağınıza karar veremiyorsanız, bu konuda biz size yardımcı olabiliriz.

Konforlu ve Dekoratif Tekstil Ürünleri

Bildiğiniz gibi kuzey ülkeleri oldukça soğuk bir iklime sahip. Bu nedenle İskandinavya tarzında insanı son derece çetin hava koşullarında dahi sıcak tutabilecek tekstil ürünlerine yaygın olarak rastlayabilirsiniz. Koltukların üzerinde her an kullanıma hazır yumuşacık battaniyeler, yün ve tiftikten üretilen halılar ve rahat yastıklar, kuzeylilerin en çok tercih ettiği türde tekstil ürünleri arasında sıralanabilir. Kullanılmadığı zamanlarda bile içinizi ısıtacak bu ögeler, aynı zamanda kusursuz birer dekorasyon malzemesi olarak da görülmeli ve bu nedenle evin genel atmosferi ile uyumlu tarza sahip olmalıdır.

Büyük Ev Bitkileri ve Taze Çiçekler

İç mekanlara canlılık katmanın ve renklendirmenin en güzel yollarından biri hiç kuşkusuz canlı çiçek kullanmak. Kuzeyliler de böyle düşünüyor olmalı ki İskandinav stilinde büyük boy bitki ve rengarenk çiçeklere yer veriyorlar. Hafif floral figürlerin olduğu tekstil ürünleri ve aksesuarlarla da bütüneştirebileceğiniz canlı çiçekler sayesinde evinizin olduğundan daha aydınlık görünmesini sağlayabilmeniz de mümkün.

Minimalist Çizgilere Sahip Tablolar

Genellikle siyah, beyaz ve yumuşak renklerin hakim olduğu İskandinav evlerine monokrom tarza sahip çizimlerle hareket katmak oldukça yaygın başvurulan bir yöntem. Bu doğrultuda siz de minimalizm akımı ile yakın ilişkisi olan İskandinav dekorasyonunu evinize getirmek için geometrik desenlerin yer aldığı ve soyut çizgilerle dekore edilen tablolarla duvarlarınızı süsleyebilirsiniz.

Doğadan Esinlenerek Tasarlanan Aksesuarlar

İskandinav stlinin doğa ile ilişkisinden daha önce söz etmiştik. Bu doğrultuda, doğadaki sadelik ve işlevselliği ev ortamına yansıtmayı mümkün kılan İskandinav dekorasyon kültürünü aksesuar tercihlerinize de taşıyabilirsiniz. Bu anlamda mermer gibi doğal taşlardan yapılmış biblolar, ahşap kahve sehpaları, hasırdan yapılmış sepetler ve diğer doğal görünümlü objeler kullanarak evinizin kuzeyli dokusunu pekiştirebilirsiniz.

Yumuşak ve Aydınlık Renklerde Mobilyalar

İç mimari ögelerinin belki de en önemlisi hiç şüphesiz ki mobilya seçimleriniz. İskandinav stilinde bir yaşam alanı oluşturmak için de elbette mobilyalarınızın tasarımları, dokusu ve üretildiği materyaller dikkate değer bir öneme sahip. Doğal malzemelerden yapılan açık renkli oturma grupları, bu anlamda işinizi kolaylaştırabilir. Ancak metal unsurlarla mobilyalarınızda İskandinav temasının dışına çıkmadan sıra dışı olduğu kadar sade ve estetik bir görünüm yakalayabilmeniz de söz konusu.

In this article